Produksjon av antiserum mot Norwegian salmonid alphavirus - Stokka, Lene (The University of Bergen, 2012)
Pankreassykdom (PD) er en infeksiøs virussykdom som rammer Atlantisk laks (Salmo salar L.) og regnbueørret (Oncorhynchus mykiss, Walbaum) i både saltvann og ferskvann i flere viktige lakseproduserende land. I studiet vårt var hensikten å produsere et antistoff mot SAV da det ikke eksisterer kommersielt tilgjengelig antistoff mot SAV på markedet i dag. Det ideelle er å immunisere med et renset virus, men det lyktes ikke å få tilstrekkelig virusutbytte fra renset virussupernatant. I dette studiet ble imidlertid SAV antigen funnet å være celleassosiert, og spesielt interessant ved analyser i SDS-PAGE var et protein ved 31 kDa. Sammenligning av proteinprofil til CP2 og usmittede TO-celler viser at dette proteinet ikke er et TO-protein. Samtidig samsvarer denne molekylvekten med hva andre har rapportert som det strukturelle kapsidproteinet. Pelletterte celler fra virussupernatanten, kalt CP2, ble dermed benyttet til immunisering av kanin. Det polyklonale antiserumet, kanin anti-SAV, ble videre analysert i western blott og ELISA og som forventet inneholder serumet kryssreagerende antistoff mot TO-celle komponenter. Immunfluorescens ble benyttet for å undersøke spesifisiteten av antistoffet og viser en sterk reaksjon mot smittede celler i forhold til usmittede TO-celler, noe som indikerer at antistoffet er reaktivt med virus. Ved å videre absorbere serumet med TO-celler kan det være mulig at antiserumet får tilfredsstillende spesifisitet til bruk for påvisning av SAV i ulike tester. Master i Fiskehelse MAMN-FISK FISK399