"vann og kan og mann" En sosiolingvistisk studie av nn-variabelen og andre språktrekk blant ungdommer i Narvik - Neteland, Randi (The University of Bergen, 2009)
This master thesis is a sociolinguistic study of speech variation in four adolescent groups in Narvik in Northern Norway. The study is based on interviews conducted with sixteen 17-year-old informants in three local schools. This work represents the first linguistic survey of the dialect of Narvik. In order to give an indication of possible dialect change, a reference group of six 80-year-old informants was established, allowing the linguistic data from the adolescent groups to be compared with an estimate of an earlier language norm. Denne masteroppgaven er en sosiolingvistisk studie av språklig variasjon i fire ungdomsgrupper i Narvik. Studien er basert på intervjuer med seksten 17-åringer fra tre ulike studieretninger (og skoler) i byen. Arbeidet er det første studiet av talemålet i Narvik. Det ble derfor også opprettet en referansegruppe bestående av seks 80-åringer, slik at ungdommenes språkbruk kunne sammenliknes med et estimat av en tidligere språknorm. Master i Nordisk språk og litteratur MAHF-NORD NOLISP350