Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?

Pankreas sykdom (PD) forårsaket av salmonid alfavirus (SAV) er en betydelig utfordring i norsk oppdrettsnæring. Å undersøke om forskjeller i fôrsammensetning før overføring til sjøvann kan påvirke sykdommens progresjon og utvikling er interessant både fra et fiskevelferds- og økonomisk perspektiv. M...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Skjold, Hedda
Format: Master Thesis
Language:English
Published: The University of Bergen 2021
Subjects:
PD
SAV
Online Access:https://hdl.handle.net/1956/23364
id ftunivbergen:oai:bora.uib.no:1956/23364
record_format openpolar
spelling ftunivbergen:oai:bora.uib.no:1956/23364 2023-05-15T15:32:54+02:00 Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? Skjold, Hedda 2021-06-03 application/pdf https://hdl.handle.net/1956/23364 eng eng The University of Bergen https://hdl.handle.net/1956/23364 Copyright the Author. All rights reserved PD fish nutrition SAV pancreas disease salmonid alphavirus bath challenge 759906 Master thesis 2021 ftunivbergen 2023-03-14T17:41:44Z Pankreas sykdom (PD) forårsaket av salmonid alfavirus (SAV) er en betydelig utfordring i norsk oppdrettsnæring. Å undersøke om forskjeller i fôrsammensetning før overføring til sjøvann kan påvirke sykdommens progresjon og utvikling er interessant både fra et fiskevelferds- og økonomisk perspektiv. Målet med dette masterprosjektet var å undersøke om optimalisering av fôr i ferskvannsfasen kunne øke robustheten og eller motstandsdyktighet hos atlantisk laks som ble smittet med SAV3 etter overføring til sjøvann. De tre gruppene av atlantisk laks (Salmo salar) ble fôret dietter med ulike nivåer av fettsyrer (FA) og aminosyrer, i tillegg til et kommersielt relevant fôr i en periode på 10 uker før overføring til sjøvann. To uker etter overføring til sjøvann ble fisken badsmittet med salmonid alfavirus subtype 3. Vekst, infeksjonsstatus og histologiske forandringer ble overvåket i prøveperioden på 56 dager etter eksponering (dpe) ved 5 prøvetakingspunkter (7, 14, 21, 35 og 56 dpe) for å konstatere eventuelle forskjeller i immunrespons mellom gruppene. Ved det endelige prøvetakingspunktet ble gentranskripsjon av muskelvev også undersøkt for å kartlegge potensielle forskjeller mellom gruppene. Resultatene antyder at kostholdet med et høyere innhold av aminosyrer (AA) hadde en gunstig effekt på vekst, mengde virus i hjertet og muskelpatologi. En annen implikasjon er at FA-dietten ser ut til å ha ført til uønsket utvikling i vekst. Testen avdekket ingen signifikante forskjeller mellom de forskjellige diettene med hensyn til transkripsjon av inflammatoriske og antivirale genuttrykk i muskelprøver. Resultatene indikerer at selv om gentranskripsjon i muskel ikke varierte betydelig på det testede tidspunktet, viser de samlede resultatene at kosthold sannsynligvis påvirket vekst og patologi. Ytterligere studier kan for eksempel undersøke om effekten skyldtes en spesifikk aminosyre i dietten. Denne masteroppgaven var en del av det FHF-finansierte prosjektet OptiNutr (nr. 901431), arbeidspakke nummer fire. Masteroppgave i ... Master Thesis Atlantic salmon Salmo salar University of Bergen: Bergen Open Research Archive (BORA-UiB) Muskel’ ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) Sav’ ENVELOPE(156.400,156.400,68.817,68.817)
institution Open Polar
collection University of Bergen: Bergen Open Research Archive (BORA-UiB)
op_collection_id ftunivbergen
language English
topic PD
fish nutrition
SAV
pancreas disease
salmonid alphavirus
bath challenge
759906
spellingShingle PD
fish nutrition
SAV
pancreas disease
salmonid alphavirus
bath challenge
759906
Skjold, Hedda
Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?
topic_facet PD
fish nutrition
SAV
pancreas disease
salmonid alphavirus
bath challenge
759906
description Pankreas sykdom (PD) forårsaket av salmonid alfavirus (SAV) er en betydelig utfordring i norsk oppdrettsnæring. Å undersøke om forskjeller i fôrsammensetning før overføring til sjøvann kan påvirke sykdommens progresjon og utvikling er interessant både fra et fiskevelferds- og økonomisk perspektiv. Målet med dette masterprosjektet var å undersøke om optimalisering av fôr i ferskvannsfasen kunne øke robustheten og eller motstandsdyktighet hos atlantisk laks som ble smittet med SAV3 etter overføring til sjøvann. De tre gruppene av atlantisk laks (Salmo salar) ble fôret dietter med ulike nivåer av fettsyrer (FA) og aminosyrer, i tillegg til et kommersielt relevant fôr i en periode på 10 uker før overføring til sjøvann. To uker etter overføring til sjøvann ble fisken badsmittet med salmonid alfavirus subtype 3. Vekst, infeksjonsstatus og histologiske forandringer ble overvåket i prøveperioden på 56 dager etter eksponering (dpe) ved 5 prøvetakingspunkter (7, 14, 21, 35 og 56 dpe) for å konstatere eventuelle forskjeller i immunrespons mellom gruppene. Ved det endelige prøvetakingspunktet ble gentranskripsjon av muskelvev også undersøkt for å kartlegge potensielle forskjeller mellom gruppene. Resultatene antyder at kostholdet med et høyere innhold av aminosyrer (AA) hadde en gunstig effekt på vekst, mengde virus i hjertet og muskelpatologi. En annen implikasjon er at FA-dietten ser ut til å ha ført til uønsket utvikling i vekst. Testen avdekket ingen signifikante forskjeller mellom de forskjellige diettene med hensyn til transkripsjon av inflammatoriske og antivirale genuttrykk i muskelprøver. Resultatene indikerer at selv om gentranskripsjon i muskel ikke varierte betydelig på det testede tidspunktet, viser de samlede resultatene at kosthold sannsynligvis påvirket vekst og patologi. Ytterligere studier kan for eksempel undersøke om effekten skyldtes en spesifikk aminosyre i dietten. Denne masteroppgaven var en del av det FHF-finansierte prosjektet OptiNutr (nr. 901431), arbeidspakke nummer fire. Masteroppgave i ...
format Master Thesis
author Skjold, Hedda
author_facet Skjold, Hedda
author_sort Skjold, Hedda
title Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?
title_short Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?
title_full Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?
title_fullStr Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?
title_full_unstemmed Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?
title_sort can fresh water diets influence recovery in atlantic salmon post-smolts after sav3 challenge in sea water?
publisher The University of Bergen
publishDate 2021
url https://hdl.handle.net/1956/23364
long_lat ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404)
ENVELOPE(156.400,156.400,68.817,68.817)
geographic Muskel’
Sav’
geographic_facet Muskel’
Sav’
genre Atlantic salmon
Salmo salar
genre_facet Atlantic salmon
Salmo salar
op_relation https://hdl.handle.net/1956/23364
op_rights Copyright the Author. All rights reserved
_version_ 1766363372005097472