Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water?
Pankreas sykdom (PD) forårsaket av salmonid alfavirus (SAV) er en betydelig utfordring i norsk oppdrettsnæring. Å undersøke om forskjeller i fôrsammensetning før overføring til sjøvann kan påvirke sykdommens progresjon og utvikling er interessant både fra et fiskevelferds- og økonomisk perspektiv. M...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | English |
Published: |
The University of Bergen
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/1956/23364 |
id |
ftunivbergen:oai:bora.uib.no:1956/23364 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftunivbergen:oai:bora.uib.no:1956/23364 2023-05-15T15:32:54+02:00 Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? Skjold, Hedda 2021-06-03 application/pdf https://hdl.handle.net/1956/23364 eng eng The University of Bergen https://hdl.handle.net/1956/23364 Copyright the Author. All rights reserved PD fish nutrition SAV pancreas disease salmonid alphavirus bath challenge 759906 Master thesis 2021 ftunivbergen 2023-03-14T17:41:44Z Pankreas sykdom (PD) forårsaket av salmonid alfavirus (SAV) er en betydelig utfordring i norsk oppdrettsnæring. Å undersøke om forskjeller i fôrsammensetning før overføring til sjøvann kan påvirke sykdommens progresjon og utvikling er interessant både fra et fiskevelferds- og økonomisk perspektiv. Målet med dette masterprosjektet var å undersøke om optimalisering av fôr i ferskvannsfasen kunne øke robustheten og eller motstandsdyktighet hos atlantisk laks som ble smittet med SAV3 etter overføring til sjøvann. De tre gruppene av atlantisk laks (Salmo salar) ble fôret dietter med ulike nivåer av fettsyrer (FA) og aminosyrer, i tillegg til et kommersielt relevant fôr i en periode på 10 uker før overføring til sjøvann. To uker etter overføring til sjøvann ble fisken badsmittet med salmonid alfavirus subtype 3. Vekst, infeksjonsstatus og histologiske forandringer ble overvåket i prøveperioden på 56 dager etter eksponering (dpe) ved 5 prøvetakingspunkter (7, 14, 21, 35 og 56 dpe) for å konstatere eventuelle forskjeller i immunrespons mellom gruppene. Ved det endelige prøvetakingspunktet ble gentranskripsjon av muskelvev også undersøkt for å kartlegge potensielle forskjeller mellom gruppene. Resultatene antyder at kostholdet med et høyere innhold av aminosyrer (AA) hadde en gunstig effekt på vekst, mengde virus i hjertet og muskelpatologi. En annen implikasjon er at FA-dietten ser ut til å ha ført til uønsket utvikling i vekst. Testen avdekket ingen signifikante forskjeller mellom de forskjellige diettene med hensyn til transkripsjon av inflammatoriske og antivirale genuttrykk i muskelprøver. Resultatene indikerer at selv om gentranskripsjon i muskel ikke varierte betydelig på det testede tidspunktet, viser de samlede resultatene at kosthold sannsynligvis påvirket vekst og patologi. Ytterligere studier kan for eksempel undersøke om effekten skyldtes en spesifikk aminosyre i dietten. Denne masteroppgaven var en del av det FHF-finansierte prosjektet OptiNutr (nr. 901431), arbeidspakke nummer fire. Masteroppgave i ... Master Thesis Atlantic salmon Salmo salar University of Bergen: Bergen Open Research Archive (BORA-UiB) Muskel’ ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) Sav’ ENVELOPE(156.400,156.400,68.817,68.817) |
institution |
Open Polar |
collection |
University of Bergen: Bergen Open Research Archive (BORA-UiB) |
op_collection_id |
ftunivbergen |
language |
English |
topic |
PD fish nutrition SAV pancreas disease salmonid alphavirus bath challenge 759906 |
spellingShingle |
PD fish nutrition SAV pancreas disease salmonid alphavirus bath challenge 759906 Skjold, Hedda Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? |
topic_facet |
PD fish nutrition SAV pancreas disease salmonid alphavirus bath challenge 759906 |
description |
Pankreas sykdom (PD) forårsaket av salmonid alfavirus (SAV) er en betydelig utfordring i norsk oppdrettsnæring. Å undersøke om forskjeller i fôrsammensetning før overføring til sjøvann kan påvirke sykdommens progresjon og utvikling er interessant både fra et fiskevelferds- og økonomisk perspektiv. Målet med dette masterprosjektet var å undersøke om optimalisering av fôr i ferskvannsfasen kunne øke robustheten og eller motstandsdyktighet hos atlantisk laks som ble smittet med SAV3 etter overføring til sjøvann. De tre gruppene av atlantisk laks (Salmo salar) ble fôret dietter med ulike nivåer av fettsyrer (FA) og aminosyrer, i tillegg til et kommersielt relevant fôr i en periode på 10 uker før overføring til sjøvann. To uker etter overføring til sjøvann ble fisken badsmittet med salmonid alfavirus subtype 3. Vekst, infeksjonsstatus og histologiske forandringer ble overvåket i prøveperioden på 56 dager etter eksponering (dpe) ved 5 prøvetakingspunkter (7, 14, 21, 35 og 56 dpe) for å konstatere eventuelle forskjeller i immunrespons mellom gruppene. Ved det endelige prøvetakingspunktet ble gentranskripsjon av muskelvev også undersøkt for å kartlegge potensielle forskjeller mellom gruppene. Resultatene antyder at kostholdet med et høyere innhold av aminosyrer (AA) hadde en gunstig effekt på vekst, mengde virus i hjertet og muskelpatologi. En annen implikasjon er at FA-dietten ser ut til å ha ført til uønsket utvikling i vekst. Testen avdekket ingen signifikante forskjeller mellom de forskjellige diettene med hensyn til transkripsjon av inflammatoriske og antivirale genuttrykk i muskelprøver. Resultatene indikerer at selv om gentranskripsjon i muskel ikke varierte betydelig på det testede tidspunktet, viser de samlede resultatene at kosthold sannsynligvis påvirket vekst og patologi. Ytterligere studier kan for eksempel undersøke om effekten skyldtes en spesifikk aminosyre i dietten. Denne masteroppgaven var en del av det FHF-finansierte prosjektet OptiNutr (nr. 901431), arbeidspakke nummer fire. Masteroppgave i ... |
format |
Master Thesis |
author |
Skjold, Hedda |
author_facet |
Skjold, Hedda |
author_sort |
Skjold, Hedda |
title |
Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? |
title_short |
Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? |
title_full |
Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? |
title_fullStr |
Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? |
title_full_unstemmed |
Can fresh water diets influence recovery in Atlantic salmon post-smolts after SAV3 challenge in sea water? |
title_sort |
can fresh water diets influence recovery in atlantic salmon post-smolts after sav3 challenge in sea water? |
publisher |
The University of Bergen |
publishDate |
2021 |
url |
https://hdl.handle.net/1956/23364 |
long_lat |
ENVELOPE(137.207,137.207,61.404,61.404) ENVELOPE(156.400,156.400,68.817,68.817) |
geographic |
Muskel’ Sav’ |
geographic_facet |
Muskel’ Sav’ |
genre |
Atlantic salmon Salmo salar |
genre_facet |
Atlantic salmon Salmo salar |
op_relation |
https://hdl.handle.net/1956/23364 |
op_rights |
Copyright the Author. All rights reserved |
_version_ |
1766363372005097472 |