Peter Stuwitz’ reise til Newfoundland og Labrador på 1840-tallet - Den norske stat og naturforskning - Bratland, Bendik Mongstad (The University of Bergen, 2020)
Denne mastergradsoppgaven tar for seg naturforskeren Peter Stuwitz' reise til Newfoundland og Labrador, hvor han studerte klippfisktilvirkningen som foregikk der. Reisen ble utført i regi av den norske stat, hvor finansdepartementet ønsket å bedre den norske klippfisktilvirkningen. Ved å sende en naturforsker til Norges største konkurrent i internasjonale markeder håpet staten at de kunne få en oversikt over naturforholdene og tilvirkningsprosessen av klippfisk som foregikk i Newfoundland og Labrador. Stuwitz var naturkyndig på reisen og dro fra Norge i 1839 sammen med Johannes Haldorsen, som skulle ta for seg transport og det manuelle arbeidet med klippfisktilvirkning. Når den planlagte slutten på reisen nærmet seg innså Stuwitz at han trengte mer tid til å studere fiskerier i områder han ikke hadde fått studert på grunn av dårlig planlegging og dårlig vær. Finansdepartementet godtok forlengelsen av reisen som førte til at de oppholdt seg i Newfoundland og Labrador frem til 1842, hvor Stuwitz døde av tuberkulose. Uten Stuwitz til å forklare funnene sine, kunne ikke den norske staten ta nytte av all informasjonen Stuwitz hadde sanket i løpet av reisen. Haldorsen bidro så godt han kunne, men hans kunnskap var ikke nok. Mastergradsoppgaven ser på hvordan den norske staten koblet vitenskap og næringsliv ved å studere Stuwitz’ reise. Oppgaven ser på klippfiskens økonomiske og geografiske betydning for det norske samfunnet, Stuwitz fysiske reise gjennom Newfoundland og Labrador, samt hans vitenskapelige praksis under oppholdet. In 1839, the naturalist Peter Stuwitz was sent out on an expedition to Newfoundland and Labrador. This expedition was initiated by the Norwegian department of finance, which wanted to strengthen the Norwegian clipfish industry. The department then sent out Peter Stuwitz with a mission to study the North American fisheries in Newfoundland and Labrador – Norway’s greatest competitor in international clipfish markets. Stuwitz, a natural historian, was supposed to study the natural conditions in ...