Isavsmelting og postglasiale havnivåendringer ved Nykvåg, Vesterålen - Vetti, Ranveig Karoline Sjøholm (The University of Bergen, 2020)
I dette studiet er det presentert en rekonstruksjon av deglasiasjonsforløpet og de relative havnivåendringene i Nykvåg for perioden mot slutten av siste istid og overgangen til holocen. Datagrunnlaget for rekonstruksjonene baserer seg på en kvartærgeologisk kartlegging av Nykvåg-området, og sedimentologiske undersøkelser av to lokale isolasjonsbassenger, Lundvatnet (11,7 m o.h.) og Toftvatnet (10,6 m o.h.). En rekke sedimentanalyser (fytoplanktonanalyser, XRF, MS, glødetap, radiokarbondatering) er blitt utført på kjerner fra de to isolasjonsbassengene, med et mål om å identifisere endringer som reflekterer variasjoner i avsetningsmiljøet i bassenget. Basert på den kvartærgeologiske kartleggingen og radiokarbondateringene fra Lundvatnet er det foreslått en minimumsalder på deglasiasjonen i Nykvåg på rundt 16,26 – 15,6 kal. ka BP. En kartlegging av lokale breavsetninger antyder også en isstrøm fra sokkelen og inn mot land under isens tilbaketrekking fra området, som er antatt til å korrelere med Skogvoll-trinnet (16,9 – 16,3 kal. år BP). Kartlegging av hevede strandlinjer i Nykvåg sett i sammenheng med makrofossilanalyser av Lundvatnet gir også en høyde på marin grense for området, satt til 13 ± 1 m o.h. Alderen på marin grense sammenfaller trolig også med deglasiasjonen av området på rundt 16,26 – 15,6 kal. ka BP. En strandforskyvningskurve som illustrerer de postglasiale havnivåendringene i Nykvåg er konstruert på bakgrunn av de observerte miljøendringene i Lundvatnet og Toftvatnet, og hevede strandlinjer i feltområdet. Det har blitt presentert ulike scenarioer for isolasjonsforløpet til de to bassengene. Basert på dateringene fra Lundvatnet er det foreslått at en isolasjon av bassenget inntraff 14 050 – 13 714 kal. år BP, etter en marin fase som inntraff like etter deglasiasjonen av området. En mulig isolasjonskontakt er også gjenkjent i Toftvatnet 14 054 – 13 673, men denne tolkningen kunne ikke bekreftes av fytoplanktonanalysen og er derfor noe usikker. Fytoplanktonanalysene i Toftvatnet indikerer imidlertid ...