Pankreassykdom; en gjennomgang av dagens kunnskaper, rapporter, tiltak og forvaltning. - Myr, Camilla (The University of Bergen, 2013)
Pankreassykdom (PD) er en svært smittsom virussykdom som opptrer hos Atlantisk laks (Salmo salar L.) og regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) i oppdrett. PD forårsakes av salmonid alphavirus (SAV). Hensikten med denne oppgaven har vært å samle sammen informasjon om PD og SAV og belyse hva vi vet og dermed forsøke å identifisere hva vi ikke vet og trenger mer informasjon om. For å skille mellom vitenskapelig litteratur og annen litteratur har jeg delt teoridelen av oppgaven i to; en fordypningsdel basert på vitenskapelig litteratur og en del om tiltak, rapporter og regelverk basert på blant annet prosjektrapporter og informasjon fra internett. Noe av kunnskapen og den praktiske forståelsen for denne sykdommen, de problemer den medfører, erfaringer og tanker omkring praktiske og forvaltings forhold finner en hos mennesker som har jobbet innen ulike deler av dette feltet. I den sammenhengen har jeg intervjuet fagpersoner innen fiskehelse om spørsmål jeg har hatt rundt dette temaet. Det finnes en stor mengde informasjon om pankreassykdom og i denne oppgaven har jeg blant annet gitt en beskrivelse av hva vi vet om selve viruset med tanke på struktur av viruspartikkelen og virusets egenskaper med tanke på virulensmekanismer, livssyklus, kliniske og patologiske funn hos syk fisk og epidemiologiske forhold ved virus og sykdom. Salmonid alphavirus (SAV) er et enkelttrådet RNA-virus (+ssRNA). Det finnes ulike subtyper av SAV, SAV 1-6, hvor SAV2 har en marin variant og en ferskvannsvariant. I Norge har man lenge kun hatt SAV3, før en marin variant av SAV2 ble introdusert til Midt-Norge, trolig fra Skottland. I en studie hvor man har sammenlignet infektiviteten og hvilken grad av histopatologiske endringer de ulike subtypene førte til fant man at SAV1 og SAV3 viste en i stor grad sammenfallende infeksjonsforløp i fisk, og førte til de største histopatologiske endringene. Kunnskapsmessig er det fremdeles en del uklarheter rundt hvor mye av disse forskjellene som skyldes ulikheter mellom subtypene, og hva som skyldes ulikheter ...