Pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) tatt på Vestlandet. - Hvilke parasitter og infeksjoner bærer de på? - Fjær, Marte Andrea Davidsen (The University of Bergen, 2019)
Sommeren 2017 ble det rapportert om store forekomster av pukkellaks over hele norskekysten. De ble observert over 230 elver, fordelt fra nord til sør i Norge. Den svartelistede pukkellaksen skapte raskt overskrifter med at en uønsket og potensiell smittebærer innvandret de norske elvene. Målsettingen med denne studien var å kartlegge parasitter (virus og eukaryote parasitter) hos voksne oppvandrende pukkellaks fra Hordaland. Det ble gjennomført disseksjoner og parasittundersøkelser samt tatt analyserprøver for å påvise visse bakterie-, virus- og parasittagens molekylært. Totalt ble 80 pukkellaks tatt fra tre elver i Hordaland (Etne, Guddal, Ekso) og undersøkt for mikro- og makroparasitter. Hjerte, nyre og gjelle prøver ble analysert for virale-, bakterielle og protist parasittinfeksjoner ved å bruke q-PCR. Pseudobrankie- og tarmprøver ble analyser for Parvicapsula spp. og Spironucleus spp. infeksjoner ved PCR. Myxosporidien Parvicapsula pseudobranchicola ble funnet i pseudobrankieprøver, lav prevalens (13%) og ingen sporer ble funnet ved mikroskopering av fargede pseudobrankie preparat. Spironucleus spp. ble ikke påvist. I gjelleprøvene var mikrosporidien Desmozoon lepeophteirii, og flagellater av slekten Ichthybodo vanlige (trolig I. samlonis). Virale infeksjoner (IPNV, ISAV, PMCV, SAV, IHNV, PRV-1) ble ikke påvist. I det totale prøvematerialet ble det tilsammen funnet 16 makroparasittarter, derav 2 ferskvannsparasitter og 14 marineparasitter. Noen larver av helminter ble identifisert ved bruk av LSU rDNA sekvenser. Parasittene som representerer parasittsamfunnet hos pukkellaks tatt i Hordaland var følgende; Copepodene Lepeoptheirus salmonis og Salmincola salmoneus, nematodene Hysterothylacium aduncum og Anisakis simplex, cestodene Clistobothrium sp. og Phyllobothrium sp. (Scolex pleuronectis A og B), Eubothrium sp. cf. crassum, Diphyllobotrium sp., Scolex bothriosimplex og trematodene Derogenes varicus, Lecithaster gibbosus, Hemiurus luehei, Hemiurus communis, Brachyphallus crenatus og metacercarie larvene ...