Fangst av krill og torsk (Gadus morhua) ved bruk av lys; effekt av lyskildens egenskaper. - Furseth, Kamilla Flatsetøy (The University of Bergen, 2018)
Krillens adferd rundt lys er lite studert i felt, men er viktig med tanke på utviklingen innen teinefiske etter fisk (Torsk, Gadus morhua), da det brukes lys for å tiltrekke levende bytte og motivere fisken til å gå i teina. Her blir krillens tiltrekning til ulike lyskvaliteter studert, og dens adferd rundt lyset observert med in situ videoopptak. Grønt, blått og hvitt lys ble sammenlignet i ulike intensiteter ved bruk av lysfeller, på to ulike lokasjoner; Smørdal i Masfjord og Ramfjord i Troms. Høy intensitet ga høyest fangstrate begge steder for alle bølgelengder, mens blått lys med høy intensitet ga høyest fangst av bølgelengdene. Krillen hadde en tendens til å komme først til lysfellene, men så deretter trekke seg unna. Annet makroplankton og fisk fortsetter å nærme seg lyset etter at krillen har trukket seg unna. Med tanke på å tiltrekke fisk til teinene ved bruk av levende bytte er resultatene i dette studiet viktig for videre utvikling av effektive lyskvaliteter. Masteroppgåve i biologi MAMN-BIO BIO399