Analyse av biomarkører i leverprøver fra atlanterhavstorsk (Gadus morhua) benyttet i et burforsøk i Kollevåg, Askøy kommune - Hem, Martine (The University of Bergen, 2017)
Kollevåg er et etablert friluftsområde på vestsiden av Askøy i Hordaland. Området har også i tidsperioden 1930-1975 fungert som et avfallsdeponi for usortert avfall for innbyggere i Bergen kommune. Avfallet ble dumpet på sjøbunnen i store deler av Kollevåg, noe som gjorde at miljøgifter fra avfallet spredte seg i området. I tiden etter deponiet ble lagt ned, har det flere ganger blitt iverksatt tildekking for å forhindre lekkasje av miljøgifter. Allikevel har lekkasjer blitt dokumentert og rapportert, og som et resultat av dette har området vært av stor interesse for om lekkasje av skadelige stoffer påvirker organismer og biota i Kollevåg. Universitetet i Bergen har derfor i samarbeid med Bergen kommune og Fishguard startet prosjektet med å benytte burforsøk med torsk for å undersøke eksponeringen av miljøgifter i Kollevåg før en planlagt ny tildekking av avfallet. Burforsøket er planlagt gjentatt etter utbedringen av Kollevåg for å studere effekten av tildekkingen som er planlagt utført i løpet av 2017/2018. Dette for å se om tildekkingen har gitt en forbedret miljøstatus. Undersøkelsene av Kollevåg er del av forskningsprosjektet dCod1.0 finansiert av Norges Forskningsråd. Arbeidet med prøver fra burforsøket har allerede blitt initiert, ved at det har blitt målt endringer i kondisjonsfaktor, leversomatisk indeks og PAH metabolitter i galle fra torsk plassert i bur i ulike lokaliteter i Kollevåg og en referansestasjon i nærheten av Ertenøyane. Denne masteroppgaven er knyttet til dette prosjektet, og det har blitt gjort undersøkelser av biomarkører i torskelever relatert til oksidativt stress, generelle stressresponser og detoksifiserings-mekanismer (fase I og fase II). Ved hjelp av Western blotting ble det vist at biomarkørene heat shock protein 70 (Hsp70), katalase (Cat), glutation S-transferase (Gst), men ikke cytokrom P450 1A (Cyp1a), ble uttrykt i vevsprøvene. Kvantitativ westernblotanalyse og enzymaktivitetsmålinger av de uttrykte enzymene (Cat, Gst og Hsp70) ga en indikasjon på påvirkning av miljøgifter i ...