Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser

Matsikkerhet er et aktuelt tema som har fått stor relevans i forbindelse med klimaendringer og globaliseringsprosesser. Mye av den eksisterende litteraturen om matsikkerhet er knyttet til det globale sør. Denne studien viser til relevansen og behovet for mer forskning på dette temaet også i arktiske...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Cabrera, Astrid Maria
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: The University of Bergen 2017
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/1956/16602
id ftunivbergen:oai:bora.uib.no:1956/16602
record_format openpolar
spelling ftunivbergen:oai:bora.uib.no:1956/16602 2023-05-15T12:58:29+02:00 Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser Cabrera, Astrid Maria 2017-06-22T22:00:11Z application/pdf https://hdl.handle.net/1956/16602 nob nob The University of Bergen https://hdl.handle.net/1956/16602 Copyright the author. All rights reserved. tilpasning klimaendringer matsikkerhet globaliseringsprosesser Arktis kvantitative feltmetoder kvalitative feltmetoder systemtilnærming 733111 Master thesis 2017 ftunivbergen 2023-03-14T17:39:15Z Matsikkerhet er et aktuelt tema som har fått stor relevans i forbindelse med klimaendringer og globaliseringsprosesser. Mye av den eksisterende litteraturen om matsikkerhet er knyttet til det globale sør. Denne studien viser til relevansen og behovet for mer forskning på dette temaet også i arktiske områder. Studien er lokalisert til Aasiaat, en by på vestkysten av Grønland, og har til hensikt å utforske hvordan klimaendringer og globaliseringsprosesser påvirker den lokale matsikkerheten. Slike studier er svært begrenset i Arktis, og det finnes ingen tidligere studier på dette temaet i Aasiaat. Gjennom kvalitative og kvantitative feltmetoder tilbyr denne studien et innblikk i hvordan lokalbefolkningen opplever og berøres av matsikkerhetsfenomenet. Datagrunnlaget består av til sammen 96 informanter hvorav 61 deltok i en spørreundersøkelse. Studien benytter seg av en systemtilnærming for å kartlegge avgjørende interaksjoner og drivkrefter som påvirker den lokale matsikkerheten i Aasiaat. Systemtilnærmingen omfatter et strukturerings- og relasjonelt perspektiv, hvilket gir grunnlag for å studere den lokale matsikkerheten som et samspill mellom lokale aktørhandlinger og strukturelle drivkrefter. Lokale matpreferanser og endringer i fangstaktiviteter som følge av klima- og globaliseringsprosesser, identifiseres til å være to avgjørende drivkrefter for den lokale matsikkerhetssituasjonen. Som en respons på klimaendringer og politiske reguleringer, har den lokale matproduksjonen endret seg fra en gradvis nedgang i fangsten av lokale havpattedyr til mer fiskeri. Denne omstillingen skjøt fart etter 2013 da den lokale fiskefabrikken i Aasiaat, Polar Rajaat, åpnet opp for oppkjøp av blåkveite fra lokale fangstfolk. Konsekvensene av dette medfører at lokalbefolkningen opplever en begrenset tilgang til sel- og hvalkjøtt, og de ser seg derfor nødt til å konsumere importerte matvarer i større grad. Studien gir et innblikk i hvor betydningsfulle lokale matvarer er for lokalbefolkningen, hvilket legger et grunnlag for å ... Master Thesis Aasiaat Arktis Arktis* Grønland University of Bergen: Bergen Open Research Archive (BORA-UiB) Aasiaat ENVELOPE(-52.800,-52.800,68.700,68.700) Finnes ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483)
institution Open Polar
collection University of Bergen: Bergen Open Research Archive (BORA-UiB)
op_collection_id ftunivbergen
language Norwegian Bokmål
topic tilpasning
klimaendringer
matsikkerhet
globaliseringsprosesser
Arktis
kvantitative feltmetoder
kvalitative feltmetoder
systemtilnærming
733111
spellingShingle tilpasning
klimaendringer
matsikkerhet
globaliseringsprosesser
Arktis
kvantitative feltmetoder
kvalitative feltmetoder
systemtilnærming
733111
Cabrera, Astrid Maria
Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser
topic_facet tilpasning
klimaendringer
matsikkerhet
globaliseringsprosesser
Arktis
kvantitative feltmetoder
kvalitative feltmetoder
systemtilnærming
733111
description Matsikkerhet er et aktuelt tema som har fått stor relevans i forbindelse med klimaendringer og globaliseringsprosesser. Mye av den eksisterende litteraturen om matsikkerhet er knyttet til det globale sør. Denne studien viser til relevansen og behovet for mer forskning på dette temaet også i arktiske områder. Studien er lokalisert til Aasiaat, en by på vestkysten av Grønland, og har til hensikt å utforske hvordan klimaendringer og globaliseringsprosesser påvirker den lokale matsikkerheten. Slike studier er svært begrenset i Arktis, og det finnes ingen tidligere studier på dette temaet i Aasiaat. Gjennom kvalitative og kvantitative feltmetoder tilbyr denne studien et innblikk i hvordan lokalbefolkningen opplever og berøres av matsikkerhetsfenomenet. Datagrunnlaget består av til sammen 96 informanter hvorav 61 deltok i en spørreundersøkelse. Studien benytter seg av en systemtilnærming for å kartlegge avgjørende interaksjoner og drivkrefter som påvirker den lokale matsikkerheten i Aasiaat. Systemtilnærmingen omfatter et strukturerings- og relasjonelt perspektiv, hvilket gir grunnlag for å studere den lokale matsikkerheten som et samspill mellom lokale aktørhandlinger og strukturelle drivkrefter. Lokale matpreferanser og endringer i fangstaktiviteter som følge av klima- og globaliseringsprosesser, identifiseres til å være to avgjørende drivkrefter for den lokale matsikkerhetssituasjonen. Som en respons på klimaendringer og politiske reguleringer, har den lokale matproduksjonen endret seg fra en gradvis nedgang i fangsten av lokale havpattedyr til mer fiskeri. Denne omstillingen skjøt fart etter 2013 da den lokale fiskefabrikken i Aasiaat, Polar Rajaat, åpnet opp for oppkjøp av blåkveite fra lokale fangstfolk. Konsekvensene av dette medfører at lokalbefolkningen opplever en begrenset tilgang til sel- og hvalkjøtt, og de ser seg derfor nødt til å konsumere importerte matvarer i større grad. Studien gir et innblikk i hvor betydningsfulle lokale matvarer er for lokalbefolkningen, hvilket legger et grunnlag for å ...
format Master Thesis
author Cabrera, Astrid Maria
author_facet Cabrera, Astrid Maria
author_sort Cabrera, Astrid Maria
title Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser
title_short Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser
title_full Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser
title_fullStr Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser
title_full_unstemmed Matsikkerhet i Aasiaat, Grønland. En studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser
title_sort matsikkerhet i aasiaat, grønland. en studie av interaksjoner mellom matpreferanser, klimaendringer og globaliseringsprosesser
publisher The University of Bergen
publishDate 2017
url https://hdl.handle.net/1956/16602
long_lat ENVELOPE(-52.800,-52.800,68.700,68.700)
ENVELOPE(17.883,17.883,69.483,69.483)
geographic Aasiaat
Finnes
geographic_facet Aasiaat
Finnes
genre Aasiaat
Arktis
Arktis*
Grønland
genre_facet Aasiaat
Arktis
Arktis*
Grønland
op_relation https://hdl.handle.net/1956/16602
op_rights Copyright the author. All rights reserved.
_version_ 1766233764204118016