Francisella philomiragia subsp. noatunensis i torskeleukocytter - Furevik, Anette (The University of Bergen, 2009)
Det er velkjent at en rekke intracellulære bakterier, inkludert flere arter innen slekten Francisella, har evne til å oppholde seg og formere seg i immuncellene. I dette studiet ble det utført smitteforsøk in vitro der det ved hjelp av spesifikke antistoffer ble vist at Francisella philomiragia subsp. noatunensis oppholder seg i fagocyttiske celler av myeloid opphav i tillegg til B-lymfocytter hos Atlantisk torsk (Gadus morhua L.). Dette kan være en effektiv strategi ved at bakterien unngår vertens humorale forsvarsmekanismer. Det er også verdt å merke seg at disse vertscellene er sentrale i det medfødte immunforsvarets bekjempelse av patogener. Tilstedeværelse av bakterier i nøytrofile granulocytter og B-lymfocytter indikerer at disse cellene kan infiseres av F. philomiragia subsp. noatunensis, men forekomsten av smittede nøytrofile granulocytter og B-lymfocytter var lav. Høy forekomst av intracellulære bakterier i adherente leukocytter tyder på at bakterien har preferanse for andre celletyper. Resultatene indikerte at F. philomiragia subsp. noatunensis formerer seg intracellulært i adherente leukocytter, men flere studier bør gjøres for å kunne stadfeste dette. Smitteforsøkene ble utført med F. philomiragia subsp. noatunensis som var sent i den eksponentiell vekstfase, og en vekstkurve ble utarbeidet for å fastslå tidspunkt for bakteriens ulike vekstfaser. Prosedyre for phalloidinmerking av adherente leukocyttpopulasjoner ble utprøvd, og merkingen var et godt egnet hjelpemiddel for å studere adherente leukocytters kvalitet på preparatene for å optimalisere dyrkningsforholdene i brønner. Phalloidin var også godt egnet til å merke leukocyttpopulasjoner etter smitteforsøk for å påvise og lokalisere intracellulære bakterier i adherente leukocytter ved fluorescens- og konfokalmikroskopi. Antiserumet mot Francisella som ble brukt til å merke bakteriene i forsøkene var spesifikt og reagerte med flere komponenter av antigenet i immunoblott. Ved merking med antiserumet kanin anti-Francisella og fluorokrom-konjugert ...