Kongekrabbenæringen i Varanger, et bidrag til lokal vekst? - Monsen, Marita (The University of Bergen, 2004)
Dette er en oppgave som tar for seg ”møtet” mellom en tradisjonell fiskerinæring og en ny ressurs. Vi befinner oss i Finnmark og den nye ressursen er kongekrabbe. Oppgaven vil handle om hvilke påvirkninger den nye ressursen har på fiskerisystemet i Varanger, når fisket etter kongekrabbe blir av kommersiell karakter. Kan den nye ressursen skape framgang for fiskerinæringen, som den siste tiden har hatt stor motgang? Tema for oppgaven er utviklingen av kongekrabbenæringen i Øst Finnmark.