Vekststudie av Pasteurella sp. isolert fra oppdrettet rognkjeks, Cyclopterus lumpus - Tjessem, Anne Vesterdal (The University of Bergen, 2016)
Oppdrett av rognkjeks, Cyclopterus lumpus, er en raskt voksende sektor innen akvakultur i Norge. Bruksområdet for kultivert rognkjeks er begrenset til biologisk bekjemping av lakselus ved oppdrett av salmonider. Rognkjeks er mottakelig for flere ulike patogener. En av de viktigste bakterielle sykdommene er pasteurellose forårsaket av en ennå ikke navngitt Pasteurella sp. I 2015 var det 18 utbrudd fordelt på 14 lokaliteter. Genetiske analyser tyder på at Pasteurella sp. fra rognkjeks er nært beslektet med Pasteurella isolater isolert fra norsk atlantisk laks (Salmo salar) med sykdommen varracalbmi, og Pasteurella skyensis isolert fra skotsk atlantisk laks. Et av de viktigste profylaktiske tiltakene mot sykdom innen akvakultur er utvikling av vaksiner. Rognkjeks utvikler en spesifikk immunrespons ved immunisering, noe som tyder på at rognkjeksens immunforsvar kan stimuleres gjennom vaksinering. Rognkjeks produsert i dag, vaksineres vanligvis mot atypisk Aeromonas salmonicida og Vibrio anguillarum. Målet med oppgaven har vært å utvikle et medium egnet for fremstilling av Pasteurella sp. (isolert fra rognkjeks) til vaksineproduksjon. Tidligere arbeid på området har vist at Pasteurella sp. har krevd en salinitet på 1,5-2% NaCl samt blod i mediet for å vokse. For å kunne bruke et medium til vaksineproduksjon må innholdet ikke utgjøre en fare for overføring av prioner som kan forårsake overførbar spongiform encefalopati (Transmissible Spongiform Encephalopathies). Arbeidet har derfor vært konsentrert om en kartlegging av Pasteurella sp. sine næringskrav og vekstbetingelser, hvor komponentene i mediet er tilpasset vaksineproduksjon. Seks ulike isolater ble undersøkt i oppgaven, to av isolatene var isolert fra rognkjeks og fire var isolert fra atlantisk laks. Alle isolatene ble dyrket på medier tilsatt blod, plasma eller røde blodceller. Salinitetskrav, samt hvordan CO2 anriket atmosfære påvirket veksten, ble også testet. Evne til å vokse på de ulike mediene og under ulike atmosfærer ble sammenlignet ved å måle ...