Klimarelaterte holocene sedimentære prosesser i Sørfjorden (Ranafjorden), Nordland - Tran, Anna Kieu-Diem (The University of Bergen, 2016)
Dette masterprosjektet fokuserer på hvordan klimaendringer og endringer i sedimentære prosesser kommer til syne i fjordsedimenter. To sedimentkjerner, GS06-145-01GC og GS10-163-02PC, er innhentet fra østre del av Sørfjorden. Formålet med prosjektet er å studere hvordan klimaendringer påvirker sedimentasjonsmiljøet i Sørfjorden. Ulike klimavariasjoner har til en ulik grad forårsaket endringer i sedimentasjonsmiljøet og sedimenttilførselen i Sørfjorden i holosen. Ved å studere fjordsedimenter i Sørfjorden kan man hente informasjon om hvilke klimavariasjoner og sedimentære prosesser som har dominert i Sørfjorden. Prosjektet inkluderer utførelse av sedimentologiske og geokjemiske metoder på sedimentkjernene for å finne ut av hvilke klimavariasjoner og sedimentære prosesser som forårsaker endringer i sedimenttilførsel og sedimentkilder i Sørfjorden. Sedimentene består hovedsakelig av hemipelagiske sedimenter. Hemipelagisk sedimentasjon har blitt avbrutt av kvikkleireskred og turbiditetstrømmer i de siste 5070 cal. BP. Endringer i isbreaktivitet, sedimenttasjonsrate, erosjon, temperatur og nedbør er blitt koblet opp mot variasjoner i litologiske, sedimentologiske og geokjemiske parametre for å studere hva slags innvirkning lokale kortvarige klimavariasjoner og regionale langvarige klimavariasjoner har hatt på sedimentære prosesser. Det viser seg at en kombinasjon av lokale (isbrevariasjon) og regionale (NAO, AO og AMO) klimavariasjoner kan forklare litologiske, sedimentologiske og geokjemiske variasjoner i sedimentene. Nedbør- og temperaturmønsteret i sen-holocen viser samvariasjon med kornfordelingsdataene i Sørfjorden. En hovedkomponentanalyse av geokjemiske elementer er også utført i sedimentkjernene. Korrelasjonsanalyse av PC1 og kornstørrelser indikerer at variasjon i kornstørrelsene, tolket til å reflektere elveføringen, også påvirker geokjemisk variabilitet i sedimentene. Master i Geovitenskap MAMN-GEOV GEOV399