Prosessering og tolkning av refleksjonsseismiske data fra Isfjorden, Svalbard - Storaker, Silje (The University of Bergen, 2015)
Denne oppgaven er basert på syv 2D multikanals seismiske linjer som ble samlet inn ved feltarbeid i Isfjorden i forbindelse med Svalex 2010. Linjene er orientert NNV-SSØ i den østre delen av fjorden. Oppgaven er todelt, hvor første del tar for seg prosessering av dataene og fjerning av havbunnsmultipler er vektlagt. Andre del tar for seg tolkning av dataene med fokus på å definere sedimentære enheter og geologiske strukturer, korrelert med et pre-definert seismostratigrafisk rammeverk fra studieområdet. Hovedutfordringen relatert til prosesseringen av de seismiske dataene er å fjerne havbunnsmultiplene relatert til de høye hastighetene i havbunnen, målt opp mot 4500 m/s. Det grunne vanndypet (ca. 75-260 meter) fører til kort avstand mellom multiplene og gjør at de reelle ankomstene maskeres av disse. Havbunnsmultiplene ble fjernet ved bruk av ulike prosesser tilført de seismiske dataene; et Fk-filter ble påført for å fjerne såkalte totalrefleksjoner, bølger som kun propagerer i vannlaget. Dataene ble videre påført overflatekonsistent dekonvolusjon, som fjerner multipler ved å legge til filter for offset-intervall og hver kilde- og mottakerposisjon, slik at multiplene fjernes på både skudd- og mottakersiden. Mute av små innfallsvinkler og offset ble utført for å dempe multipler med liten moveout som ikke dempes like mye i stakking-prosessen som multipler med stor moveout. Andre prosesser som eksempelvis hastighetsanalyse, pre-stakk tidsmigrasjon og et siste tidsvariabelt båndpassfilter ble påført dataene for å forbedre signal/støy-forholdet og få frem dataene best mulig. I det endelige resultatet av de ferdig prosesserte seismiske profilene har mesteparten av støy og multipler blitt attenuert, og fjerning av multippelenergien i dataene har ført til fremheving av geologiske enheter og strukturer ned til cirka 3.7s toveis gangtid. Hovedfokuset for tolkningen av de prosesserte dataene er å kartlegge sedimentære enheter og storskala strukturer beskrevet i tidligere onshore-og offshorestudier fra vestre Spitsbergen. ...