«Æ blir å savn Vågan»: En sosiolingvistisk undersøkelse av fire dialekttrekk i en kommune i Nordland. - Wiik, Kaja (The University of Bergen, 2024)
Denne masteroppgaven er en sosiolingvistisk undersøkelse av dialektendringer over tre generasjoner i Vågan kommune i Lofoten. Studien undersøker de fire språklige variablene palatalisering av alveolarene n, l, t og d, sibilantuttale, futurumskonstruksjonen og nektingsadverbet. De språklige variablene blir undersøkt i sammenheng med de sosiale variablene alder og kjønn. Det empiriske grunnlaget for studien er intervjuer med 12 informanter fra Vågan, fordelt på de tre aldersgruppene 14-15 år, 35-45 år og 80-85 år. Det er to menn og to kvinner i hver gruppe. Det har vært nødvendig å inkludere teori om både indre og ytre faktorer for språkendring, med særlig vekt på teori om dialektkontakt og regionalisering. Resultatene fra undersøkelsen blir også sett i lys av tidligere forskning på lofotmålet og talemål fra andre steder. Den overordnede problemstillinga for prosjektet er: Hvilke endringer har funnet sted i dialekten i Vågan kommune de siste 80 årene? Gjennom prosjektet svarer jeg på de tre forskningsspørsmålene: 1)Hvordan har endringene slått ut for de forskjellige språklige variablene? 2)Har den inter- og intraindividuelle variasjonen økt eller blitt mindre på de undersøkte generasjonene? 3)Hvilken rolle spiller kjønnsvariabelen for endringene? Resultatene viser en nedgang i bruken av tradisjonsvariantene for alle de språklige variablene, og særlig fra de voksne til de yngste informantene skjer det en stor endring. Undersøkelsen viser i stor grad en overgang fra palatale til alveolare varianter. For l er det også overgang til en retrofleks variant, trolig som påvirkning fra bodømålet. Av resultatene ser vi at sibilantuttale i rk- og rp-sekvenser først har kommet inn i dialekten, før den så får en nedgang. Futurumskonstruksjonen blir å + infinitiv er den som holder seg best av tradisjonsvariantene. For nektingsadverbet viser resultatene en overgang fra ikkje til ikke, men ikke helt gjennomført. Den språklige variasjonen korrelerer med aldersvariabelen, og regionalisering er en sentral faktor i forklaringen av ...