Hvilke klimavariabler er viktig for variasjon i diversitet og komposisjon av floraen på fjelltopper i Nord-Norge? - Fureli, Robert Kristensen (The University of Bergen, 2024)
Denne studien undersøker hvordan diversitet og komposisjon av karplanter på fjelltopper i Nord-Norge påvirkes av dagens klimatiske situasjon. Lignende studier har blitt gjennomført tidligere, men gjerne på et mer globalt nivå. Studiene peker på at temperatur er en viktig faktor når det gjelder diversitet, men peker også på store lokale forskjeller i alpine områder. Bakgrunnen for studien er at de pågående klimaendringene vil føre til varmere klima også her i nord, og det er derfor nødvendig å undersøke hvilke miljøvariabler som har størst utslag på floraen. Fjelltopper er kjent for ekstreme forhold både når det gjelder temperatur, nedbør og vind. Plantene som lever der, er ofte helt spesialiserte og sårbare for endringer. Dataene brukt i studien består av arter funnet på de øverste 30 høydemetrene på 48 fjelltopper i tillegg til seks forskjellige miljøvariabler fra hver topp. Disse variablene er sommertemperatur, vintertemperatur, vekstgradsum, sommernedbør, snømengde og antall dager med snødekke. Totalt ble 246 forskjellige karplanter funnet. Resultatet av studien viser at temperatur har en positiv effekt på artsrikdom på fjelltoppene i studieområdet. I tillegg har høy snømengde motsatt effekt, og har en negativ korrelasjon med diversitet. Når det gjelder komposisjonen forklarer miljøvariablene 25% av variasjonen i artskomposisjon i studieområdet. Generelt viser denne undersøkelsen at de valgte klimavariablene forklarer en del av variasjonen, men at andre faktorer er nødvendig for å beskrive mer av variasjonen. Dette tyder på at andre miljømessige eller biotiske faktorer også spiller en viktig rolle i sammensetningen av arter på fjelltoppene, og disse bør inkluderes i fremtidige studier. This study conducts an analysis of vascular plant diversity and composition on mountains in Northern Norway, and how this is affected by current climate pressures. Similar studies have been done before and suggest that temperature is an important factor when it comes to alpine ecology. The main background of the study is ...