Hvilken effekt har klimaendringer hatt på økologiske samfunn i alpine områder? - Brandt, Lars (The University of Bergen, 2024)
Hensikt: Økende global oppvarming kan skape store konsekvenser for det biologiske mangfoldet. Med økende temperaturer er det observert en økning av termofile arter, og/eller nedgang av kuldetolerante arter i alpine områder. Dette fenomenet refereres til som termofilisering. Forskning viser at termofilisering ikke følger samme tempo som global oppvarming, noe som resulterer i en forsinkelse. Denne forsinkelsen blir kalt ‘thermal lag’. Økende thermal lag kan resultere i at arter lever i stadig mer ugunstige forhold. Hvorvidt thermal lag vokser jevnt over tid, er enda et ubesvart spørsmål innen økologi. I denne oppgaven undersøker jeg hvordan termofilisering hos alpine karplanter har utviklet seg mellom tidspunktene hvor fjellene ble undersøkt: først i 1890 og i 2015, samt mellom 2015 og 2023. Det ble også undersøkt utviklingen av thermal lag både i 2015 og 2023. Videre undersøker jeg hvordan faktorene temperatur, nedbør og øst-vest gradienten korrelerer med termofilisering og thermal lag. Metode: Data for 2023 ble innsamlet på fjelltopper i Nord-Norge. Deretter utledet jeg den floristiske temperaturen ved hjelp av en «transfer function» med datasett fra Europa. Det ble så utregnet termofiliseringsindeks (differansen mellom floristisk temperatur og baseline-temperatur), og thermal lag (differansen mellom observert gjennomsnittlig temperatur og floristisk temperatur). Ved lineær regresjonsanalyse ble det undersøkt endring av termofilisering og thermal lag, samt korrelasjon med faktorene baseline-temperatur, temperaturendring, gjennomsnittlig nedbør, nedbørsendring og øst-vest gradient. Resultat: Resultatene viser at termofilisering har avtatt i perioden 2015-2023, sammenlignet med perioden 1890-2015. Økt baseline-temperatur, høyere gjennomsnittlig nedbør, høyere nedbørsendring samt høyere temperaturendring korrelerer med lavere termofilisering. Resultatene viser også at thermal lag har økt i 2023, sammenlignet med i 2015. Høyere thermal lag korrelerer med høyere baseline-temperatur, høyere temperaturendring, høyere ...