Effekter av klimaendringer på artskomposisjon av karplanter på fjelltopper i Nord-Norge - Norheim, Anders Moen (The University of Bergen, 2024)
Global oppvarming fører til omfattende endringer i strukturen og sammensetningen av plantesamfunn. Særlig utsatt er økosystemer som befinner seg på de kaldeste marginene på jorden, som fjelltopper. Planter i disse områdene lever ofte nær sine klimatiske toleransegrenser, og det forventes at stigende temperaturer vil presse arter oppover i høyden. Dette kan føre til at kuldetolerante planter på fjelltoppene blir utkonkurrert av varmekrevende arter fra lavere høyder. I denne oppgaven undersøkes det hvordan plantesammensetningen på 22 fjelltopper i Nord-Norge har endret seg i perioden 1890 til 2023. Plantesamfunnene på de øverste 30 meterne av hvert fjell sammenlignes basert på undersøkelser fra 1890, perioden 2010 til 2015, og gjennom nye feltobservasjoner i 2023. For å analysere endringer i plantesamfunnene er økologiske indikatorverdier for temperatur, fuktighet, nitrogen og jordforstyrrelse, her kalt Tyler-verdier, beregnet for hvert fjell på de ulike tidspunktene. Gjennomsnittsverdiene for disse indikatorene er analysert for å avdekke eventuelle signifikante endringer. Videre undersøker oppgaven om disse endringene kan kobles til endringer og forskjeller i klimavariablene temperatur og nedbør, samt til fjelltoppenes plassering langs en øst-vest gradient. Resultatene viser en økning i planter tilpasset varmere og fuktigere forhold fra 1890 til 2010. Samtidig hadde plantesammensetningene også mindre toleranse for jordforstyrrelser. Det er imidlertid ikke avdekket sammenhenger mellom variasjoner i temperatur eller nedbør på tvers av fjelltopper og de observerte endringene i Tyler-verdier. Tilsvarende er det ikke funnet forskjeller i endringer av Tyler-verdier relatert til fjelltoppenes lengdegrad. Fra 2010 til 2023 indikerer funnene en reduksjon i gjennomsnittlig varmekrav og optimal temperatur hos plantene i de ulike plantesamfunnene, sammen med en gjennomsnittlig nedgang i nitrogenmengde for jordsmonnet. Oppgaven konkluderer med at høyere temperaturer og et klima i endring har medført en økning av planter ...