Miljøoverlevelse hos Spironucleus salmonicida - parasitten som forårsaker systemisk spironukleose hos oppdrettslaks - Helsø, Maiken (The University of Bergen, 2024)
Spironucleus salmonicida er en alvorlig trussel mot oppdrettsnæringen, spesielt for atlantisk laks i Nord-Norge. Utbrudd av systemisk spironukleose forårsaket av denne encellede flagellaten har ført til betydelige økonomiske tap på grunn av høy dødelighet og nedklassifisering av fisk på slaktelinje. Det er fortsatt mye ukjent om S. salmonicida, og økt kunnskap om dens miljøoverlevelse vil være avgjørende for å håndtere smittespredning. I denne oppgaven undersøkes overlevelse i vann med ulike saliniteter og i dyrkingsmedium ved forskjellige temperaturer. Flagellaten ble dyrket i Keisters medium i celledyrkningsflasker i 10 – 30 ml. I forkant av forsøk ble flagellaten sentrifugert («vasket») 3x, før de ble talt og inkubert ved ulike saliniteter og temperaturer. Spironucleus salmonicida ble funnet å ha en svært begrenset overlevelsesevne i ferskvann, brakkvann og sjøvann. I sjøvann med høy salinitet (35 ‰ og 25 ‰) døde over 99,8 % av flagellatene innen 2 timer. Noen få flagellater (<0.1 %) overlevde lenger, maksimalt i 15 minutter - 2 timer. Ved lavere salinitet (10 ‰ og 8,5 ‰) og i PBS overlevde de noe lengre, men 100 % var døde innen elleve timer. I ferskvann var overlevelsen svært kort, med >99,8 % døde innen fire minutter og 100 % døde innen 15 minutter. Kontrollflaskene med vekstmedium viste normal aktivitet blant flagellatene. Flagellaten ble ikke funnet å overleve lenge ved 18 °C og over, med >99 % død i løpet av 3 timer ved 18 °C. Noen få flagellater (<0.4 %) overlevde lenger, maksimalt 4 timer. Ved ekstreme temperaturer, henholdsvis 30 °C og 37 °C, døde flagellaten (>99 %) i løpet av minutter/sekunder. Derimot lever den lenge i Keisters vekstmedium i nitrogenatmosfære ved 6 °C og 10 °C. Veksten ved 6 °C i helt lukkede flasker var dårlig, men bedre ved en starttetthet på 100 000 flagellater per ml enn 10 000 flagellater per ml, som viste stagnasjon. Veksten ved 10 °C der flaskene ble åpnet daglig og deoksygenert med nitrogen var betydelig bedre. Det ble også gjort studier av evnen S. ...