Trade Port Dogs - A comparative study of dog bones from the three mediaeval ports of Gásir, Trondheim, and Bergen - Bakke, Malin (The University of Bergen, 2023)
Denne avhandlingen tar for seg forholdet mellom mennesker og hunder i middelalderens Nord-Atlanterhav (ca. 1030 - 1500 CE). Dette gjennom makro-analyser av zoo-arkeologisk materiale, og data fra tre handelshavner: Gásir (Island), Trondheim og Bergen (Norge). I tillegg vil materiale og data fra enda en islandsk lokasjon, middelaldergården Oddstaðir (beliggende i samme region som Gásir; Eyjafjörður), inkluderes. Målet med denne avhandlingen er å øke vår forståelse av hunder og hundehold i de gitte områdene i den gitte tidsperioden. Forskningsspørsmålet som står i senter for denne studien er hvorvidt det er mulig å få en økt forståelse av hundene og menneske-hund relasjonene på de valgte stedene, samt å se på hvordan lokasjonene sammenlignes med hverandre. Ved å bruke forskjellige teorier og metoder, har jeg som mål å gi innsikt i hundenes fysiske utseende og deres roller innenfor disse menneske-administrerte samfunnene. I tillegg vil jeg utforske holdninger og praksis mot hundene, inkludert hundenes bruksområder. Stedene som undersøkes i denne studien har blitt valgt basert på deres funksjoner som handelshavn, samt deres sjøveiskoblinger over Nord-Atlanteren. Arkeologi mastergradsoppgave ARK350 MAHF-ARK