Smittemodellutvikling for Pasteurella atlantica gv. salmonicida og Pasteurella skyensis hos Atlantisk laks (Salmo salar) - Nævdal, Eirik Aamodt (The University of Bergen, 2023)
De siste årene har pasteurellose blitt et tiltakende problem i lakseoppdrett langs vestlandskysten av Norge. Sykdommen er i de fleste tilfellene forårsaket av bakterien med arbeidsnomenklaturen Pasteurella atlantica gv. salmonicida, men det har vært tilfeller der den er forårsaket av Pasteurella skyensis, som helst har vært forbundet med pasteurellose i skotsk lakseoppdrett. I dag forebygges sykdommen gjennom gode hygienerutiner, men ved utbrudd er det mulig å bruke behandling med antibakterielle midler for å stoppe dødeligheten. Slik behandling vil ikke hindre sykdommen i å komme tilbake i motsetning til vaksinering, men det finnes i dag ikke kommersielt tilgjengelige vaksiner mot pasteurellose. For å kunne utvikle vaksiner trengs smittemodeller som er replikerbare, og som gir tilstrekkelig dødelighet, noe som ikke finnes for de to artene. Hovedmålet med denne studien var derfor å etablere smittemodeller for både Pasteurella atlantica gv. salmonicida, og Pasteurella skyensis for Atlantisk laks (Salmo salar). Det ble gjennomført to ulike smittemetoder for hvert isolat, hvor fisken enten ble smittet intraperitonal (i.p.) eller intramuskulær (i.m.). Sammen med smittet fisk ble det også benyttet kohabitanter, som va upåvirket fisk som stod sammen med injisert fisk. Dødeligheten i middelsdosegruppen for i.m. smitte med P. atlantica gv. salmonicida var tilstrekkelig til at smittemodellene kan benyttes for testing av vaksiner. Det oppstod ikke tilstrekkelig dødelighet for noen av smittemetodene for P. skyensis for testing av vaksiner. Gjennom forsøket ble det tatt prøver av fisk til bakteriologisk dyrkning, identifikasjon med MALDI-TOF, Real time PCR (qPCR) analyse, og for histologiske snitt. Det var et tydelig skille mellom fisk som nådde humant endepunkt (HEP) eller døde under forsøket, og overlevende fisk. Tilnærmet alle prøver fra fisk som nådde HEP eller døde underveis, viste vekst av pasteurella-lignende kolonier og positive resultat fra qPCR analyse. Overlevende fisk hadde få prøver med vekst og positivt ...