NATURFARER I MILITÆRE SKYTE- OG ØVINGSFELT (SØF): En studie av militær terrengbruk og risiko forbundet med naturfarer i Setermoen og Mauken-Blåtind, Troms - Veldman, Ida Elisabeth (The University of Bergen, 2022)
Juni 2016 la Regjeringen fram en ny langtidsplan for Forsvaret kalt «Kampkraft og Bærekraft». Av langtidsplanen framgår det at Forsvarets basestruktur skal effektiviseres, samtidig som nord-områdene vil se økt aktivitet framover både av egne og allierte styrker. Per 2018 har endringene allerede begynt å tre i kraft i tråd med langtidsplanen. På bakgrunn av langtidsplanen er det ikke bare interessant, men også nødvendig å undersøke hvilke naturfarer som kan forekomme i militære øvingsområder i nord. Oppgaven søker å svare på hvilken risiko naturfarer utgjør for soldater under trening i militære øvingsområder i Nord-Norge, med fokus på feltområdene Setermoen og Mauken-Blåtind, begge i Troms fylke. Videre vil oppgaven undersøke hvilken sammenhengen det er mellom militær aktivitet, terreng og naturfarer, og sammenhengen blir undersøkt i lys av en risikoanalyse. Målet er å identifisere risiko for at naturfarer innen militære øvingsområder kan forekomme, samt å identifisere hvilke tiltak som kan iverksettes for om nødvendig å redusere risikoen. Oppgaven fokuserer på følgende naturfarer: skogbrann, steinsprang og snøskred. Flere ulike metoder har blitt benyttet i arbeidet med oppgaven, inkludert intervju, utløpsmodellering, vegetasjonskartlegging og kvartærgeologisk kartlegging. Videre arbeid har i hovedsak foregått ved bruk av GIS. Resultatene viser at naturfarer og terrenget virker inn på hva Forsvaret trygt kan øve på i feltområdene. Samtidig har militære aktiviteter en innvirkning på terrenget og videre på naturfarer, og aktivitetene kan både øke og senke risikoen for visse naturfarer. Resultatene vist i denne oppgaven vil forhåpentligvis bidra til økt forståelse for hvordan naturfarer virker inn på og utgjør en risiko for menneskelig aktivitet, og hvordan menneskelig aktivitet virker inn på naturfarer. June 2016 the Norwegian government proposed a new long-term plan for the Norwegian Armed Forces. The long-term plan named ‘Capable and Sustainable’ describes how the Armed Forces’ basing structure will be made ...