Suverenitet og jurisdiksjon i verdensrommet. En redegjørelse av gjeldende folkerett - Eggesvik, Emilie Hanssen (The University of Bergen, 2021)
Temaet for denne avhandlingen er suverenitet og jurisdiksjonen i verdensrommet, særlig på himmellegemer utenfor jordens atmosfære. Analysen vil innta et komparativt perspektiv, hvor det vil ses hen til reglene i havretten og polarretten. Avhandlingen vil deretter foreta en analyse av gjeldende folkerett med utgangspunkt i romtraktaten, månetraktaten og sedvanerett. Det stilles spørsmål om det er rettslig adgang til å annektere et himmellegeme som befinner seg i verdensrommet og om det er adgang til å erklære noen form for jurisdiksjon eller suverene rettigheter i verdensrommet? Er det for eksempel tillatt at en stat kan gjøre krav på rettighetene til bestemte naturressurser som finnes i verdensrommet? Gitt økt interesse for verdensrommets ressurser, hvilke hull eksisterer i det gjeldende folkerettsregimet? Bør fremtidens romrett utvikles i tråd med mer tradisjonelle folkerettsregimer, for eksempel slik havretten legger opp til at dyphavets ressurser skal fordeles blant verdens stater? I tillegg kritiseres utformingen og innholdet av de bilaterale avtalene: Artemis-accords. Masteroppgave JUS399 MAJUR-2 MAJUR