Så skriver skådespelaren - Narin, Folke (2023)
Denna magisteruppsats handlar om skrivande. Den handlar om hur en skådespelare skriver en föreställning åt sig själv. Med kurshelheterna ”Kreativt skrivande” och ”Fritt arbete” i ryggen ger jag läsaren en genomgång av mitt konstnärliga skrivande under hela min studietid på Teaterhögskolan (2018–2023). Jag berättar om kursmoment som varit betydelsebärande för min utveckling och ger konkreta exempel på mitt skrivande och hur jag har använt det i mitt arbete som skådespelarstuderande. Mitt skrivande under utbildningen kulminerade när jag skrev monologen En skadespelares arbete med sin själ 2022 som också blev mitt konstnärliga slutarbete. Läsaren får ta del av en omfattande genomgång av hur arbetsprocessen med denna monolog har sett ut. För att bredda perspektivet kring hur en skådespelare kan skriva material åt sig själv har jag intervjuat tre andra skådespelare: Martin Hendrikse, Astrid Tägt och Isak Nordström. De är utbildade på Stockholms Konstnärliga Högskola samt Teaterhögskolan i Luleå och har alla skrivit och satt upp varsin egen monologföreställning i koppling till sina studier. Vi har således en tydlig gemensam nämnare. Frågorna har kretsat kring hur deras skriv- och repprocesser har sett ut med syfte att vaska fram metoder som kan vara hjälpsamma för en skrivande skådespelare. Allas monologer är på ett eller annat sätt självbiografiska så frågorna och resonemangen kretsar även kring hur en gör för att representera sig själv på scen. Jag redovisar både likheter och skillnader mellan våra olika processer och listar olika strategier och tillvägagångssätt som förmodligen passar för en skådespelare som vill skriva sitt eget material.