Kokgropsfältet på Borg i Lofoten : Arkeologisk utgrävning 2009 - Cerbing, Mikael (Septentrio Academic Publishing, 2025)
I 2009 så undersökte Tromsø museum ett antal kokgropar SV om det återuppbyggda vikingahuset på Borg. Ett större fält och fyra mindre områden öppnades och undersöktes 16 kokgropar med dateringer som spenner fra førromersk jernalder til merovingertid, och en ugn med ett antal mer eller mindre osäkra stolphål dokumenterades. Kokegropene kan ha inngåtti ett större kokgropsfält på lokaliteten vars utsträckning ännu är okänt. Samlat så visar undersökningen ifrån 2009 att kokgropsaktivitet skett på Borgehöjden ifrån troligen något efter 500 fvt till i det minsta inledningen av 600-talet evt. Det begränsade utgrävningsområdet kan inte säga oss något om hur regelbunden eller stor denna aktivitet var, men dessa resultat pekar mot ett utökat bruk av dessa fält under 500 till början av 600-talet. Här föreslås det även att ugnen som identifierades vid undersökningen tillhör en senare fas av aktiviteten på fältet, något som kanske kronologiskt kan knytas upp mot byggandet av langhusene Borg 1:1a och 1:1b.