Stornaust fra middelalder: Forskningsutgravning i 2022 på Nergården, Bjarkøy, Harstad k. - Wickler, Stephen (Septentrio Academic Publishing, 2024)
Rapporten presenterer resultater fra siste feltsesong av forskningsutgravning av nausttufter på Nergården, Bjarkøy utført av Norges arktiske universitetsmuseum (UM) og Troms og Finnmarkfylkeskommune i fire feltperioder (2019-2022). De samlede utgravningsresultatene danner et grunnlag for tolkning av konstruksjon, kronologi og relasjoner mellom tre stornaustbygninger; et opprinnelig jernaldernaust fra vikingtid (tuft 1) som ble utvidet på 1000-tallet (utvidet tuft 1) og et høymiddelaldernaust bygd mot slutten av 1100-tallet, og som var i bruk frem til slutten av1300-tallet (tuft 2). Feltundersøkelsen i 2022 hadde flere målsettinger knyttet til vurdering av resultater fra en georadarundersøkelse av naustlokaliteten utført av NIKU i 2021. Hovedfokus var kartlegging av veggkonstruksjonsdetaljer både i de vestre og østre veggene i tuft 2, samt relasjoner mellom utvidet tuft 1 og tuft 2-naustene. En sjakt på tvers av veggvollene i tuft 2 fra2020 ble utvidet 5 m i vestlig retning for å avdekke den vestlige ytterveggen av tuft 2-stornaustet (sjakt 8). I tillegg ble en 7 x 0,5 m sjakt gravd i V-Ø retning sør for rute 3 fra 2021 (sjakt 9). Sjakta blir plassert mellom innerveggen i østlig del av tuft 2, samt vestlig yttervegg og takbærendestolperekke i utvidet tuft 1-stornaust. Hensikten var å avklare overgangen mellom utvidet naust 1og naust 2 strukturene og avdekke ytterveggen til tuft 2 med veggrøft og stolperekke som ble dokumentert i sjakt 5 fra 2020. Resultatene fra utgravning i 2022 bekrefter tidligere utgravningsresultater og en del av georadartolkningene når det gjelder dokumentasjon av inner- og ytterveggene i utvidet tuft 1 og tuft 2. Både innerveggen i utvidet tuft 1 og den østlige ytterveggen i tuft 2 var usynlig i georadarresultatene, men utgravningen i 2022 bekreftet beliggenhet og utforming av veggene avdekket ved tidligere utgravning. En rekke karbondateringer fra de vestre og østre veggvollene i tuft 2 forsterket kronologien for bruk av middelaldernaustet, men det ble dessverre ikke funnet nok trekull til ...