Kharybdis i Norskehavet: Avbildninger av Moskstraumen på kart fra 1500-talet - Franzen, Simon (Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, 2024)
Moskstraumen er et av de mest kjente naturfenomenene i Nord-Norge. Malstrømmen utenfor Lofoten har fascinert og inspirert vitenskap, kunst og litteratur i århundrer. På kart fra tidlig nytid fremstilles Moskstraumen på forskjellige måter, ofte med henvisning til den antikke myten om Kharybdis.