Artificial feeding and nutritional status of semi-domesticated reindeer during winter - Nieminen, Mauri; Pokka, Aune-Sinikka; Heiskari, Ulla (Rangifer, 1987)
Three feeding experiments were done during 1980-82 with semi-domesticated reindeer in captivity out of doors in Northern Finland. Calves and adult hinds were fed with lichens (Cladina spp.), hay, dry molasses pulp and other feeds containing different amounts of proteins and other nutrients. The body weight, blood and faecal N were lowest in lichen fed groups. Slightly higher values were measured in groups fed with dry or ground hay, dry molasses pulp, oat bran and commercial feeds.Poron kunto talvella keimoruokinnalla.Abstract in Finnish / Yhteenveto: Vuosina 1980-82 tehtiin poroilla tarhaoloissa Pohjois-Suomessa kolme ruokintakoetta. Vasoja ja vaatimia ruokittiin jåkålållå (Cladina spp.), heinållå, melassileikkeellå ja muilla rehuilla, joissa oli eri mååriå valkuaista ja muita ravintoaineita. Porojen elopaino, veriarvot ja ulosteen typpipitoisuus olivat alhaisimmat jåkålållå ruokitulla poroilla. Hieman karkeampia arvoja mitattiin muissa ryhmisså, joita ruokittiin, kuivalla tai jauhetulla heinållå, melassileikkeellå, kaurajauholla ja kaupallisilla rehuilla.Foring og næringsstatus hos finsk rein gjennom vinteren.Abstract in Norwegian / Sammendrag: Tre forsøk med foring av rein ble utført i årene 1980-82. Dyrene ble holdt utendørs i innhegning i Nord-Finland. Kalver og voksne simler ble gitt lav (Cladina spp.), høy, tørket melasse-pulp og andre forsor-ter med forskjellig innhold av protein og andre næringsstoffer. Kroppsvekt, blod verdier og total-N-innhold i fæces var lavest i de lav-forede grupper. Litt høyere verdier ble målt i andre grupper som ble gitt vanlig eller malt høy, tørket melasse-pulp, havrekli og kommersielle forsorter.