Frigjøring og frihet - Bones, Stian (Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, 2023)
Stormaktene la mange av premissene for frigjøringen. Den lovlige norske statsmakten og andre legitime norske organer hadde svært begrenset innflytelse på begivenhetenes gang. Dette kom særlig sterkt til uttrykk i den nordlige landsdelen, der frigjøringen var et drama som kom til å prege mange sterkt. Tvangsevakuering, motstand og overgang fra krig til fred var kilder til skjellsettende menneskelige erfaringer.