Kokegropfeltet på Sand: Utgravning på Tjeldøya i Tjeldsund kommune - Luneborg, Andreas (Tromura, 2023)
Utgravning av en lokalitet på Sand på nordsiden av Tjeldøya i 2021, hvor ca. 1290 m² ble maskinelt flateavdekket og undersøkt. Det ble påvist 18 kokegroper, en nedgravning og to lag av ukjent funksjon. Lokaliteten blir tolket som ett kokegropfelt, hvor av 10 av kokegropene ble snittet og dokumentert. Også én nedgravning og to lag ble undersøkt. Kokegropfeltet er datert til førromersk jernalder. Undersøkelsen kan vise til dannelsen av ett maktsenter på Sand i denne perioden samt den yngre kokegropen kan vise til kontinuitet.