The place as a home for more than people: On Regine Normann's Krabvaag. Skildringer fra et lite fiskevær (1905) - Wærp, Henning Howlid (Nordlit, 2022)
Wer bewohnt eine Landschaft? Der Artikel untersucht die Beziehung zwischen Wildtieren und menschlichem Leben in Krabvaag (1905), dem Debutroman der Vesterålen-Autorin Regine Normann. Durch die weitgehende Einbeziehung von Wildtieren erscheint das Fischerdorf nicht nur als Heimat der Menschen. Krabvaag wurde oft in der Heimatstadtpoesie platziert. Der Begriff wurde von vielen als einschränkend empfunden, aber mit dem heutigen Interesse an ökologischen Perspektiven sollten Teile der Heimatstadtpoesie – mit ihrer Sensibilität für eine übermenschliche Umwelt – neue Relevanz gewinnen können. Hvem bebor et landskap? Artikkelen undersøker forholdet mellom dyreliv og menneskeliv i Vesterålen-forfatteren Regine Normanns debutroman Krabvaag (1905). Ved at dyrelivet i så stor grad inkluderes, fremstår fiskeværet ikke bare som menneskenes hjem. Krabvaag har gjerne vært plassert i heimstaddiktningen. Termen har av mange vært regnet for å være begrensende, men med dagens interesse for økologiske perspektiver burde deler av heimstaddiktning – med dens sensibilitet for en mer-enn-menneskelig omverden – kunne få ny aktualitet.