An intra ruminal heat exchanger for use in large concious animals - Mercer, James B.; Johnsen, Helge K.; Mathiesen, Svein D.; Blix, Arnoldus Schytte (Rangifer, 1985)
A method is described whereby it is possible to alter total body core temperature independently of environmetal temperature and/or exercise in conscious reindeer. The method employs the use of a simple heat exchanger introduced through a permanent rumen fistula. The heat exchanger consists of a 7 m long coil of flexible plastic tubing (OD, 10.0 mm, ID, 8.0 mm). By perfusing the tubing with thermostatically controlled water, heat can be added to or subtracted from the body core at rates equalling several times resting heat production. It is suggested that the method could be used in any large ruminant species.En intra-rumenal varmeveksler til bruk i større, uanesteserte dyr.Abstract in Norwegian / Sammendrag: Vi har i denne undersøkelsen beskrevet en metode for hvordan kroppstemperatur hos uanesteserte reinsdyr kan endres uavhengig av omgivelsestemperatur og om dyret løper eller ikke. Metoden innebærer bruk av en enkel varmeveksler som plasseres i dyrets vom gjennom en permanent vom-fistel. Varmeveksleren består av en 7 m lang kveil av fleksibel plastslange (ytre diameter 10.0 mm, indre diameter 8.0 mm). Ved å perfundere slangen med vann av en bestemt temperatur er det mulig å fjerne eller tilføre kroppen en varmemengde som tilsvarer flere ganger dyrets varmeproduksjon. Vi mener at denne metoden kan tilpasses alle store drøvtyggere.Potsiin asetettavan låmpotilan muuttajan kåytto suurilla nukkumattomilla elåimillå.Abstract in Finnish / Yhteenveto: Tutkimuksessa olemme kuvanneet menetelman, jolla voidaan muuttaa nukuttamattoman poron ruumiinlåmpotilaa riippumatta ulkolampotilasta tai siita juokseeko elåin vai ei. Menetelmassa kåytaan yksinkertaista låmpotilan muuttajaa, joka asetetaan elaimeen pysyyan potsifistulan kautta. Låmpotilan muuttaja kasittåa 7 m pitkan muoviletkurullan (letkun halkaisija 10.6 mm, reian halkaisija" 8.0 mmJTTayttåmålla letku tietyn lampoisellå vedella on mahdollista joko laskea tai nostaa ruumiin lampomååråa niin, etta se vastaa moninkertaisesti elaimen omaa låmmontuottoa. Oletamme, etta menetelmåa voidaan kayttaå kaikille suurille mårehtijoille.