Development of temperature regulation in newborn reindeer - Hissa, R.; Saarela, S.; Nieminen, M. (Rangifer, 1981)
Development of temperature regulation was investigated by determining the ability of newborn reindeer calves (Rangifer tarandus tarandus) to maintain a normal body temperature when exposed to an incrementially decreasing ambient temperature. Newborn calves (1 day old) can maintain their body temperature even at -15 °C. They can increase their metabolic rate five- to sixfold. Heat production is primarily stimulated by the sympathetic nervous system. The response to exogenous administration of noradrenaline and propranolol was investigated.Poronvasan låmmonsååtelyn syntymånjålkeinen kehittyminen.Abstract in Finnish / Yhteenveto: Vastasyntyneiden poronvasojen kylmansietoa ja lammonsaatelya tutkittiin toukokuussa 1981 Inarin Kaamasessa Paliskuntain yhdistyksen koetarhassa. Tutkittavat vasat olivat 1-10 vuorokauden ikaisia. Vasa asetettiin jååhdytettåvaån mittauskammioon. Sen aineenvaihdunta, lampotilat niin ihon eri kohdista kuin perasuolesta, lihasvarina ja sydanfrekvenssi rekisteroitiin jatkuvasti. Tulosten mukaan nayttåa siltå kuin 1 vuorokauden ikaiselle vasalle -15 °C olisi ehdoton alaraja låmpotilan sååtelyssa. Se kykeni kohottamaan hapenkulutusta talloin 5-kertaisesti. Lihasvarinan merkitys on vahainen verrattuna kemialliseen låmmontuottoon kylmassa. Tama voitiin osoittaa injisoimalla vasaan sympaattisen hermoston valittajaainetta noradrenaliinia.Temperaturreguleringens utvikling hos nyfødte reinkalver.Abstract in Norwegian / Sammendrag: Temperaturreguleringens utvikling er studert ved å bestemme nyfødte reinkalvers evne til å opprettholde normal kroppstemperatur under påvirkning av gradvis synkende omgivelsestemperatur. Nyfødte kalver (1 døgn gamle) kan opprettholde sin kroppstemperatur selv ved -15 °C. De kan øke sin omsetningshastighet fem til seks ganger. I starten er varmeproduksjonen stimulert av det sympatiske nervesystem. Virkningen av tilført noradrenalin og propranolol ble studert og skjelving synes å spille bare en mindre rolle umiddelbart etter fødselen.