UPORABA ODPRTIH PODATKOV POLICIJE O PROMETNIH NESREČAH V IZBRANI SPLETNI APLIKACIJI - ZADRAVEC, BOŠTJAN (2018)
Prihodnost družbene ureditve v demokratičnih državah je vedno bolj navezana na informacijsko tehnologijo, kar velja tudi na področju sodelovanja javnega sektorja z državljani, natančneje prek odprtih podatkov. Za kakovostno in uporabno obdelavo ter prikazovanje odprtih podatkov v različnih oblikah je pomembno zajemanje kakovostnih podatkov iz samih podatkovnih virov. Torej ni pomembno samo, da dostop do podatkov omogočimo javnosti in jih prikažemo na različnih platformah, temveč sta pomembni tudi uporabnost podatkov in njihova razlaga za uporabnikovo razumevanje, posledično pa je pomembno tudi pridobivanje novih koristnih uporabniških idej oz. rešitev. V delu se osredotočamo na podatke policije, ki za različne obravnavane dogodke vodi evidence, kar pomeni, da vnaša, zbira in uporablja različne podatke. Podatke o prometni nesrečah v obliki odprtih podatkov po obdelavi posreduje javnosti in drugim organom ter tudi Javni agenciji za varnost prometa. Slednja prikazuje te podatke v posebni aplikaciji, ki jih zajema v geografskem informacijskem sistemu oz. na zemljevidu Slovenije. Pri pregledu prikazanih podatkov pa je zaznati odstopanja, ki so za poznejše uporabnike ključni problem. Cilj dela je pri pregledu odstopanj v sami aplikaciji za prikaz prometnih nesreč v Republiki Sloveniji ugotoviti, ali prihaja do odstopanj zaradi nepravilne implementacije različnih podatkov v informacijski sistem ali zaradi nepopolnih podatkov, ki se implementirajo v informacijski sistem, ali pa zaradi nepopolnih pridobljenih podatkov. Ker je večina odprtih podatkov organov javnega sektorja vezana na geografsko lokacijo, je pomembno tudi vprašanje, ali ta podatek posega v zasebnost posameznika. The future of social regulation in democratic countries is increasingly attached to information technology. One example is public sector cooperation with citizens through open data. For quality, useful processing and display of open data in various forms, it is important to capture quality data from data sources. Therefore it is not only important to make the data accessible to the public and display them on different platforms, but also to make the data useful and understandable to users in order to get new useful ideas or solutions. In this work, we focus on the open police data. For each event that is processed, the police keep records, collect and use different data. If we focus on the traffic accident data in the form of open data, the police process and forward them to the public and other authorities, as well as to the Slovenian Traffic Safety Agency. The Agency uses a specially developed application that covers geographical data of Slovenia and displays traffic accident open police data on this map. There are deviations in the observed data on the map, which is a key problem for the end users. The purpose of this work is to review deviations for displaying traffic accidents in the Republic of Slovenia in the application itself and to determine wheter the deviations are a result of incorrect data implementation, incorrect data processing or incomplete open police data. Public sector open data often contains a geographical location and it is important to determine whether this information interferes with the privacy of personal information.