Zasnova in izvedba elektronskega sistema za motošport - KOBLER, MITJA (2017)
Magistrsko delo obravnava strojno načrtovanje in izdelavo merilnega sistem oz. naprave, ki nam omogoča izvedbo klasičnega reli tekmovanja. Sistem je inovativno zasnovan, saj omogoča izvedbo meritve več različnih tipov preizkušenj z zelo majhnim številom osebja ter ima možnost prikaza rezultatov v zelo kratkem času po koncu tekmovanja. S tem organizatorju prihrani veliko časa ter denarja, saj ne potrebuje več različnih zunanjih izvajalcev pri sami izvedbi le-tega. V nalogi najprej govorimo o merilnih sistemih skozi čas in njihovem razvoju v povezavi z avtomobilizmom ter opišemo tipe preizkušenj, ki se izvajajo v klasičnih relijih. Nato se dotaknemo problematike izvedbe le-teh. Nakar glavna beseda teče o načrtovanju sistema, ki le-te probleme rešuje. V drugem poglavju opišemo celotno načrtovanje strojnega dela naprave, ki sestoji iz več podblokov. Načrtovano je okoli visoko zmogljivega mikrokontrolerja STM32F407, ki komunicira ter opravlja z ostalimi moduli in bloki vezja. To so: GPS modul, Bluetooth modul, RF modul, konektor za priklop foto celice, konektor za priklop tlačnega stikala cevi, IR sprejemnik-oddajnik, piskač, merice pozicije oz. kota naprave, 3D pospeškometer, 3D magnetometer, stikalni regulator, USB Li-ionski polnilec ter amoled prikazovalnik. V tretjem delu so na kratko opisana glavna programska orodja, ki jih potrebujemo za načrtovanje strojnega dela ter za funkcionalno delovanje programskega dela naprav oz. sistema. Na koncu so bile izvedene še simulacije ter meritve, s katerimi smo preverili optimalno delovanje izdelanega sistema. The purpose of this Master's thesis is hardware engineering and designing a measuring system or measuring device, which allows us to measure the parameters during a classical rally competition. The innovative system is designed for measuring several different types of competitions with a small number of staff and displaying the results in a very short time after the competition. Using this system lowers the costs for the organizer, because external contractors are no longer necessary for completing the measurements. In this assignment, we first discuss the course of measurement systems over time and its development in connection with automobilism and describe the racing types that are performed in classical rallies. Then we discuss the issues with existing measuring system and designing a measurement system that eliminates the organizational problems. In the second chapter, we describe the entire design of device’s hardware, which consist of multiple blocks, that are placed around high-performance microcontroller STM32F407 which communicates and operates with the rest of modules and the following circuit blocks: GPS module, Bluetooth module, RF module, connector for photo cells, connector for photo cells and pressure switch pipe, IR transmitter, buzzer, 3D accelerometer, 3D gyroscope, 3D magnetometer, up/down switch regulator, USB Li-on charger and amoled display. In the third part of Master's thesis, is a description of main software tools, needed for developing a mechanical part and its functional operation of software part of the device. At the end, we performed simulations and measurements to verify the optimal performance of designed system.