Pomen anogenitalne nege med menstruacijo – problem v nerazvitih deželah sveta - Smolič, Vesna (V. Smolič, 2017)
Uvod: Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na povečevanje dovzetnosti za spolno prenosljive bolezni in okužbe reproduktivnega trakta, za katere se tveganje med menstruacijo poveča. Znanje o sami menstruaciji in anogenitalni negi med njo je v nerazvitih deželah sveta velik problem. Namen: namen diplomskega dela je predstaviti pomen anogenitalne nege med menstruacijo in njen pomen za preprečevanje okužb. Metode dela: pri izdelavi diplomske naloge je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. Narejen je bil sistematičen pregled literature objavljene v slovenskem in angleškem jeziku. Iskanje literature je potekalo v podatkovnih bazah CINAHL, Medline (PubMed), Google Scholar in Science Direct. Pri tem smo upoštevali: starost literature (2006–2017), dostopnost in vsebinsko ustreznost. Razprava in zaključek: menstruacija z menarho postane del življenja žensk do menopavze. Menstruacija je lahko s strani družbe sprejeta pozitivno ali negativno. Higiena med menstruacijo je težava, s katero se spoprime vsa dekleta in ženske v svojem življenju. Dobra higiena med menstruacija je ključnega pomena za zdravje in dostojanstvo deklet in žensk. V zadnjem času postajajo reproduktivne bolezni globalni problem in vplivajo na kvaliteto življenj žensk. Razlog slabe menstrualne higiene je nezadostno in neustrezno znanje, v nerazvitih delih sveta pa tudi pomanjkanje izpostavitve pozornosti temu problemu. Slabo znanje o menstruaciji in higieni je glavni razlog okužb reproduktivnega trakta. Pri ohranjanju intimnega zdravja je pomembno nošenje perila iz naravnih materialov, menjavanje perila vsaj na 24 ur, umivanje anogenitalnega predela, uporaba intimnega mila, brisanje od simfize proti zadnjiku, osušitev anogenitalnega predela, nošenje suhih oblačil in spodnjega perila. Medicinska sestra mora poznati pomen osebne higiene, kamor spada tudi anogenitalna nega. Kot zdravstvena vzgojiteljica mora to znanje posredovati pacientom in zlasti ženske ozaveščati o pomenu pravilne anogenitalne nege. Introduction: The World Health Organization warns of increased susceptibility to sexually transmitted diseases and reproductive tract infections, the risk of which increases during menstruation. Lack of knowledge of menstruation itself and of anogenital care during it poses a great problem in the underdeveloped countries of the world. Purpose: The purpose of this diploma thesis is to present the importance of anogenital care during menstruation and its importance for preventing infections. Work methods: A descriptive work method was used in making this diploma thesis. A systematic review of literature published in the Slovenian and English language was carried out. Literature was searched in the CINAHL, Medline (PubMed), Google Scholar and Science Direct databases. The search criteria were: year of publication (2006-2017), accessibility, and relevant content. Discussion and conclusions: With menarche menstruation becomes a part of women’s lives until menopause. Society can view menstruation either positively or negatively. Hygiene during menstruation is a problem encountered in the lives of all girls and women. Good hygiene during menstruation is of key importance for the health and dignity of girls and women. In recent times, reproductive system diseases are becoming a global problem and are affecting women’s quality of life. The reason for poor menstrual hygiene is insufficient and unsuitable knowledge, while in underdeveloped parts of the world there is also the lack of attention devoted to said problem. Poor knowledge of menstruation and hygiene is the main cause of reproductive tract infections. In order to maintain intimate health, it is important that women wear undergarments made from natural materials, change undergarments at least every 24 hours, wash the anogenital region, use intimate wash, wipe from the pubic symphysis towards the anus, dry the anogenital region, and wear dry clothes and underwear. Nurses must be aware of the importance of personal hygiene, which includes anogenital care. As medical educators, nurses must pass that knowledge on to patients and raise their awareness (especially women’s) of the importance of proper anogenital care.