Analiza in odprava napak pri varanjih z žogo v nogometu - Radolovič, Tim (2017)
Na uspešno izvedeno varanje pri nogometu vpliva veliko dejavnikov, saj je varanje sestavljeno iz več delov. Varanje pri nogometu je sestavljeno iz varanja brez žoge in varanja z žogo. Uspešno varanje je izvedeno takrat, kadar sta oba dela varanja izpeljana tehnično pravilno, v pravilnem ritmu in na optimalni razdalji od nasprotnika. Povedal sem nekaj o sami tehniki v nogometu, preden sem začel opisovati različna varanja. V diplomski nalogi sem se osredotočil predvsem na analizo napak varanja pri nogometu in opisu ter grafičnemu prikazu analitičnih vaj za popravke določenih napak. Grafično sem prikazal in opisal šest varanj. Najprej pravilno izvedbo, nato še napake, ter podroben opis analitičnih vaj za popravo le teh. Diplomska naloga bo koristna študentom fakultete za šport, trenerjem nogometa, pa tudi vsem drugim, ki jih tematika zanima. Z pomočjo grafičnih prikazov in natančnega opisa napak in analitičnih vaj, si bodo lahko pomagali tisti, ki bi svojo tehniko varanja pri nogometu radi izboljšali. Dribbling is an integral part of footbal. It has a lot of components, hence there are several factors that affect dribbling performance. Dribbling is composed of dribbling with and without the ball. A succsessful dribbling is achieved when both aspects of dribbling are performed with the correct technique, rhythm and on an optimal distance from the oponent. Before analysing individual dribbling styles, I summarized the basics behind football technique. The main focus of my work was the analysis of common mistakes during dribbling, as well as offering visual and written description of analitic exercise to correct the mistakes. Six different dribblings were described and graphically presented, starting with the correct performance, proceeding to the common mistakes and detailed description of corrective analitic exercises. My work will be useful to DIF students, football coaches and to all those interested in the topic. Graphic presentation and detailed description of corrective exercises will help individuals to improve their dribbling skills in football.