Vpliv aktivnosti na obremenitev telesnih delov pri vojaških delovnih psih - Pavlin, Sara (2017)
Namen raziskave je bil ugotoviti ali aktivnost vpliva na temperaturo površine telesnih delov pri 8 vojaških delovnih psih. V študijo smo zajeli nemške in belgijske ovčarje. Psi so bili samci stari med 1 letom in 8 let. Rokovali smo s termo kamero TESTO, s katero smo izvedli meritve temperatur telesnih delov pred aktivnostjo, takoj po aktivnosti in 30 minut po aktivnosti. S programom testo IRSoft Software, smo na termogramu, ki smo ga zajeli s termo kamero, označili območje telesnega dela in program nam je izpisal njegovo temperaturo. Podatke smo analizirali v SAS statističnem programu, kjer smo uporabili mešani model, kateri je vključeval sistematske in naključne vplive. Naključni vpliv je bil pes znotraj pasme, sistematski vplivi so bili aktivnost (poslušnost in obramba), obdobje merjenja temperature (pred aktivnostjo, takoj po aktivnosti in 30 minut po aktivnosti), telesni del psa, stran telesa in starost. Telesna masa psa je bila neodvisna spremenljivka (kovariabla). Rezultati so pokazali, da je bila površinska temperatura telesnih delov psa višja med izvajanjem obrambe kot poslušnosti in višja takoj po sami aktivnosti v primerjavi s pred in 30 minut po aktivnosti. Glede na površinske temperature telesnih delov smo telo psa razdelili na 3 temperaturno različna območja, hladnejši del (križ, prsni predel, kolčni sklep, ledveni predel), srednji del (vrat, ramenski sklep, kolenski sklep) in toplejši del (zapestje, komolčni sklep, zadnji in sprednji prstni sklep, skočni sklep). The purpose of the research was to find out if physical activity influences on the body parts pressure in 8 military working dogs. Our study included German and Belgian Shepherds. The dogs were all males aged between 1 and 8 years. We handled with TESTO thermal camera, which measured surface temperatures of body parts before the activity, right after the activity and 30 minutes after the activity. With the help of testo IRSoft Software program, we marked the area of a body part on the thermogram, which we captured with a thermal camera and the program displayed its temperature. Data were further analyzed with the statistical program SAS, where we used a mixed model (systematic and random effects). The random effect was the dog within the breed and the systematic effects were activity (obedience and defense), temperature measurement period (before activity, right after the activity and 30 minutes after the activity), body part of the dog, side of the body and age. Body weight of the dog was used as a covariate. The results showed that the surface temperature of dog body parts was higher during the exercise of defense than obedience and higher right after the activity compared to before and 30 minutes after the activity. According to the surface temperatures of body parts, the dog body can be divided into 3 temperature-different areas: colder area (croup, pectoral area, hip joint, loin), middle area (neck, shoulder joint, stifle) and warmer area (knee, elbow joint, fetlock, hock joint).