Določitev karakteristik električnega pogona kolesa za mestno vožnjo - Komočar, Jaka (2017)
Današnja e-kolesa nudijo dodatno pomoč pri kolesarjenju, vendar so še vedno težka in neokretna. Razlog za to je predvsem v velikem motorju in veliki bateriji, ki sta trenutno zasnovana za vožnjo na daljše razdalje. Namen opravljenega preizkusa je bil ugotoviti minimalno potrebno moč motorja in minimalno kapaciteto baterije, ki bi zadostovali mestni vožnji. Ta je ponavadi omejena na krajše razdalje in vožnjo pretežno po ravnem terenu. Manjše dimenzije pogonskega sklopa in baterije bi dodatno pripomogle k teži in sami estetiki koles. Currently available e-bikes offer certain amount of assistance when cycling, but are still too heavy and have bad handling. The reason for this is mostly because of the big engine and a large battery, which are both currently ment and designed for cycling on longer distances. The purpose of this experiment was to establish minimal required motor power and minimal battery capacity, that would suffice for urban cycling. Such enviroment is usually limited by shortert distances and mostly level terrain. Smaller drivetrain and battery dimensions would contribute to a lighter bicycle and improved aesthetics.