Oblikovanje nekonvencionalne eksperimentalne knjige - Mazi, Maša (2017)
Namen diplomskega dela z naslovom Oblikovanje nekonvencionalne eksperimentalne knjige je bil raziskati in analizirati smernice ter konvencijo na področju oblikovanja knjig in s tem oblikovati eksperimentalno knjigo, ki od teh smernic odstopa. V teoretičnem delu smo se poglobili v konvencijo oblikovanja knjig in povzeli kako in v kakšni obliki se elementi knjig najpogosteje pojavljajo. Cilj je bil razčleniti, kaj je večini knjig na knjižnih policah skupnega in katere so smernice, katerih se oblikovalci knjig držijo. Konvencionalno knjigo smo primerjali tudi z drugo platjo – s knjigo umetnika in eksperimentalnimi knjigami, pri katerih smo zaradi narave eksperimentalnega dela izpostavili filozofijo wabi-sabi. Nato smo tudi sami zasnovali in oblikovali nekonvencionalno eksperimentalno knjigo z naslovom Single Stream z izzivom določiti, kaj pri eksperimentalni knjigi ohraniti in kaj spremeniti, da ustvarimo oblikovno sprejemljivo kombinacijo. The purpose of the diploma thesis Designing an unconventional experimental book was to research and analyze directives and convention in the field of book design, followed by designing an experimental book which would differ from what is considered conventional. In theoretical part, we have deep-dived into convention of book design and summarized how and in what way the elements of a typical book normally appear. Our goal was to evaluate what most of the books in bookstores have in common and what are the guidelines which their designers decided to stick to. A conventional book was then compared to its opposite – with artist’s books and experimental books, amongst which we have pointed out the wabi-sabi philosophy in regards to the nature of the theme of the thesis. Afterwards, we have planned and designed an unconventional experimental book called Single Stream by ourselves, with our main goal to determine what is worth keeping from the book design convention and what to change in order to create a fulfilling design combination.