Uporaba interneta stvari pri upravljanju s svetlobo v prostoru - Dimnik, Jaka (J. Dimnik, 2016)
V tem delu obravnavamo tehnologije Interneta stvari (angl. Internet of Things) in računalništva v oblaku (angl. Cloud computing), ki lahko predstavljajo osnovo za izdelavo novih storitev in produktov na področjih stavbarstva in tudi gradbeništva na splošno. Ena od mnogih možnosti je, da bi te tehnologije uporabili za izboljšanje bivalnega ugodja, kar je eden od pomembnih ciljev pri stavbarskem načrtovanju. V diplomski nalogi smo predstavili primer avtomatizacije upravljanja s svetlobo v prostoru. V konkretnem primeru gre za dejansko uporabo tehnologij Interneta stvari, kot so senzorji svetlobe in komunikacija preko protokola 6LowPAN. V prvem delu naloge smo opisali teoretično ozadje, načela razvoja in delovanja aplikacij, ki temelijo na teh tehnologijah. Opisana je tudi hiearhija sestave Interneta stvari, ki ji sledi opis razlik, pomankljivosti in prednosti Interneta stvari, kot tudi primeri praktičnih aplikacij, ki se v sedanjosti že pojavljajo v svetu. V praktičnem delu naloge podrobno opisujemo dejansko situacijo enosobnega stanovanja, za katerega je potrebno rešiti problem upravljanja s svetlobo. Pri tem konkretnem primeru bi nam Internet stvari omogočil samodejno spremljanje osvetlitve prostora, na podlagi česar uravnavamo nivo intenzitete svetilnosti luči. Pripravili smo praktični primer uporabe Interneta stvari s senzorjem svetlobe in premikanja, ki komunicirata z ostalimi napravami, v našem primeru z lučjo, kar upravljamo preko aplikacije. V zadnjem delu je predstavljen postopek izdelave z vsemi potrebnimi materiali in veščinami, ki jih potrebujemo, če želimo sami izdelati podobno aplikacijo. V diskusiji in zaključkih obravnavamo prednosti in slabosti pristopa ter možnosti, ki se odpirajo na različnih področjih stavbarstva in gradbeništva. The thesis focuses on a set of new technologies called the Internet of Things and cloud computing, which have emerged in order to ease human activity and bring smartness and new business models to our everyday lives. These technologies could and will have impact in all domains including civil engineering. In order to investigate their applicability, we developed an automated lamp system for the work space. In the first part of the thesis, we introduce the key concepts of the Internet of Things, focusing mainly on theoretical background and the variety of existing application domains. As it can be seen, a new category of applications and innovative usage of networks and infrastructures should be expected in very near future. We describe main differences between the Internet as we know it today and the Internet of Things, its shortcomings and advantages in variety of application domains as well as new business models, which are evolving to meet the market demands. Our goal was to design a practical solution for improvement of the living ecosystem by incorporating the existing technology into our daily living space – an example of a one-bedroom apartment for two persons. The final product is a light sensor, which is connected to the electric grid and controls the illumination in the living room, as instructed by the user. We finish by expanding our knowledge and bring into light the possible applications for continued improvement of the human race. The thesis is complete with a list of components needed if anyone wants to try this at home.