Ekonomski vidiki preskrbe kmečkega gospodinjstva s hrano - Brunšek, Urška (U. Brunšek, 2017)
S hrano zadovoljujemo osnovne življenjske potrebe. Hrano, ki je zdrava in varna, lahko kupimo ali pa sami pridelamo. S pridelavo hrane lahko zagotovimo potrebe po hrani gospodinjstva ali lokalnega prebivalstva, takšna hrana je tudi ljudem dostopnejša. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, če v primeru pretežne samooskrbe kmečkega gospodinjstva, z na kmetiji pridelano hrano nastaja prihranek in kolikšen je ta prihranek. V diplomskem delu sem analizirala kmečko gospodinjstvo, ki prideluje hrano za lastno oskrbo. Zbrala sem podatke o količini in vrsti pridelkov ter pridobila ceno teh izdelkov na trgu. Na ta način sem ugotovila, kakšen prihranek ima gospodinjstvo s pridelavo hrane, če ne upoštevamo lastnega dela. Prihranek pa se je bistveno zmanjšal, ko sem v naslednjem koraku upoštevala še lastno delo, še vedno pa je ostal pozitiven. Tako lahko zaključim, da ima kmečko gospodinjstvo prihranek, ki nastane s pridelavo hrane za lastno oskrbo. Z zagotavljanjem lokalno pridelane hrane dvigujemo raven samooskrbe s kakovostno in zdravo hrano. Hkrati pa tudi izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva. Food provides us satisfaction for our basic needs. We can buy or produce food, which is healthy and safe. Production of food can provide satisfaction for food for household or local population, such food is also easy to get. The purpose of diploma is to determinate if household save money with producing food and how much is it. I have analysed self providing rural household. I collected information about quantity and sort of produced food and gained prices on the current market. This way I have established savings of rural household without their work. Savings reduced, when I considered their labour too, but it stayed positive. I conclude that rural household save with producing food. Local produced food raises self-sufficiency with quality and healthy food. In the same time we improve national food safety.