Družinski portret mladostnikov - Benedičič, Neža (2017)
V svojem diplomskem delu sem se osredotočila na obdobje mladostništva, ki je obdobje velikih sprememb in razvoja na različnih področjih. Najbolj so me zanimali odnosi v družini in kako se lahko v obdobju mladostništva spremenijo, saj sem to temo nato povezala z likovno nalogo. V teoretičnem delu sem opredelila spremembe, do katerih pride v obdobju mladostništva in opisala, kaj se dogaja v okviru odnosov med mladostniki ter njihovimi vrstniki ter družino, nato pa sem se posvetila razvoju otroške risbe in njegovim fazam, katerih razumevanje je močno pripomoglo k sami analizi mladostniških risb. Pred analizo sem opredelila nekaj načel, na katera moramo biti pri opazovanju likovnih del pozorni. V praktičnem delu diplomskega dela sem pripravila učno pripravo na temo družinskega portreta in v devetem razredu osnovne šole izvedla učno uro po tej učni pripravi. Dobila sem deset del, jih analizirala z likovnega stališča, poskusila pa sem razbrati tudi nekaj lastnosti družine avtorjev in odnosov v njih. Povzela sem značilnosti, ki se pojavljajo na večini likovnih del, ter predstavila nekaj prednosti, ki nam jih prinese izvajanje likovne naloge z motivom družinskega portreta proti koncu osnovne šole. The main topic of my thesis is the period of adolescence, i.e. a period in which one goes through a number of changes and developments in many different areas. I was particularly interested in family relationships and their evolution during adolescence, since this topic was closely connected with my art assignment. In the theoretical part, I defined the changes that occur in adolescence and focused on those that take place in the relationships between adolescents and their peers and families. I further researched the development of children’s drawings and their stages, which helped me better understand and analyse family portraits. Before the analysis, I identified some of the principles that should be respected when analysing children’s artworks. In the practical part, I prepared a lesson on family portrait and taught it in the 9th grade of primary school. I received ten drawings and analysed them from the art perspective. I also tried to identify the characteristics of authors’ families and relationships within them. I summed up some of the characteristics that are common in most artworks and presented certain advantages of setting such art assignments in the final grades of primary school.