Spremembe vsakdanjega življenja in življenjskih potekov v sodobnih globaliziranih družbah - Ule, Mirjana (Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani, 2016)
Članek tematizira tezo o učinkih globalizacije na spremembo vsakdanjega življenja in življenjskih potekov. Te spremembe se izražajo v novih stilih življenja, oblikovanja identitet, karier, biografij. Novi načini so predvsem rezultat velikih sprememb v partnerskih in družinskih razmerjih, v izobraževanju, na trgu dela, v socialnih in drugih politikah, ki urejajo biografijo od začetka šolanja do upokojitve. Življenjski potek sam je postal stvar individualne izbire in kreacije. Predvsem povečanje tveganj in negotovosti v prehodu mladih v odraslost povzroča, da to obdobje postaja ključno za politike, ki se ukvarjajo s socialno integracijo mladih. Spremembe na trgu dela izjemno spreminjajo načrtovanje delovne kariere in posledično odraslosti. Individualizacija življenjskega poteka zahteva večjo pripravljenost za sprejemanje tveganih odločitev v poslovnem in v vsakdanjem življenju, sposobnost ljudi, da "poskrbijo sami zase". To terja tudi spremembe politik, ki pomagajo ljudem premagovati življenjske probleme in stiske. Klasična socialna politika je hotela vnesti varnost v tvegane življenjske situacije, kakršne so denimo starost, bolezen, brezposelnost. Nova socialna politika pa bo morala več pozornosti in sredstev nameniti tveganim prehodom iz izobraževanja v delo, iz nezaposlenosti v zaposlitev, iz izvorne v lastno družino itd. The article discusses the thesis on the effects of globalisation on changes of everyday life and life courses. These changes are expressed in the new lifestyles, shaping of identities, careers, biographies. New ways are primarily the result of major changes in partner and family relationships, education, the labour market, and social and other policies governing the biography from the beginning of education until retirement. The life course itself has become a matter of individual choice and creation. Especially the increase of risks and uncertainties in young people's transitions to adulthood are causing that this period is becoming a key area for the politicians, who are dealing with the social integration of young people. Changes in the labour market significantly change the planning of careers and consequently adulthood. Individualisation of life course requires a greater willingness to accept risky decisions in professional and in everyday life and people's ability to "take care of themselves". It also requires changes in policies that help people to overcome the problems and distresses in life. Classic social policy tried to bring security into the risky life situations, such as for example old age, illness and unemployment. The new social policy, however, will have to pay more attention and devote more resources to risky transitions from education to work, from unemployment to employment, from a family of origin to own family, etc.