Stroškovni vidiki priključevanja na javni kanalizacijski sistem - Mihelič, Gregor (F. Mihelič, 2016)
Diplomsko delo obravnava problematiko stroškov lastnikov objektov, ki so povezani s priklopom objektov na javni kanalizacijski sistem, to je izgradnjo hišnega kanalizacijskega priključka. V prvem delu naloge na podlagi izbranih projektov javne kanalizacije v manjših naseljih predstavim vrste hišnih kanalizacijskih priključkov, pri čemer je najpomembnejša dolžina posameznih priključkov. V nadaljevanju hišne priključke, na podlagi izdelanega splošnega popisa del in predizmer, tudi ovrednotim glede na izbrane dolžinske razrede. Prvi del naloge se zaključuje s primerjavo celovitih stroškovnih vrednosti pri opremljanju naselja z javnim kanalizacijskim omrežjem glede stroškov, ki jih nosi občina z izgradnjo javnega kanalizacijskega omrežja, in stroškov, ki jih imajo sami lastniki objektov. V drugem delu diplomske naloge obravnavam problematiko povečevanja stroškov občanov pri izgradnji hišnih kanalizacijskih priključkov v odvisnosti od terenskih danosti (vrsta zemljine, večje globine izkopa). V zaključku naloge najprej obravnavam zmanjševanje stroškov za občane za primere, ko bi bila zaradi terenskih danosti izvedba individualnega hišnega kanalizacijskega priključka previsoka. Nato pa prikažem možne rešitve in dobre prakse občin, ki poskrbijo za čim bolj enakomerno porazdelitev stroškov med posameznimi lastniki objektov, ki se v nekem naselju priključujejo na javno kanalizacijsko omrežje. This graduation thesis deals with issue of costs for individual building owners in relation with connection to the public sewerage system, i.e. construction of individual sewerage connection. On the basis of selected project examples of public sewerage systems in smaller villages, first part of thesis is dedicated to different kinds of sewerage connections, where the most important aspect is length of the sewerage connection. Hereinafter individual (house) connections are evaluated according to selected length groups on the basis of inventory works and pre-measurements. First part of the thesis concludes with comparison of comprehensive cost value of building of public sewerage network with regards of costs of such network for municipality on one hand and costs for owners of individual buildings on the other. Second part of the thesis deals with the issue of increasing costs of individual (house) sewerage connections for individual building owners, depending on terrain endowments (type of soil, the size of the depth of excavation). The last part of thesis addresses reducing of costs for citizens in cases where due to terrain endowments costs for building of individual (home) sewerage connection is too high. In conclusion I try to display possible solutions and good practices of some municipalities, which try to ensure most even distribution of costs between different building owners, who are interested in connecting their buildings to public sewerage system in one municipality.