Pomembnost avtomatskih testov pri razvoju spletnih aplikacij - PODOBNIK, IGOR (2016)
Ob naročilu nove spletne aplikacije ali spletne strani sta hitrost izvedbe in cena te dni zelo pomembna dejavnika, skupaj s pričakovano visoko kakovostjo izdelka. Za visoko kakovost izdelka je potrebno v postopek izdelave vključiti tudi testiranje, tako med izdelavo kot tudi na koncu – pred predajo naročniku. To pa predstavlja kar zajetno investicijo, ki je marsikateri naročnik ni pripravljen plačati. Po drugi strani pa so nekateri prepričani, da so avtomatski testi najbolj časovno in stroškovno učinkovit način testiranja in da lahko z njimi pokrijejo vse vidike delovanja spletne aplikacije ali spletne strani ter da samo stalno izvajanje takih testov lahko dovolj hitro pripomore pri odkrivanju napake. V tem diplomskem delu je najprej opisan agilni način razvoja aplikacij, nato pa še različne metode testiranja. Prikazan je tudi razvoj avtomatskih testov skozi zgodovino in smiselnost vpeljave avtomatskih testov. Ugotavljamo, da sami avtomatski testi ne zagotavljajo kakovosti in da je v večini primerov potrebno tudi ročno testiranje. Prikazane so razlike med ročnimi in avtomatskimi testi ter možnosti za učinkovito dopolnjevanje obeh načinov testiranja. Na koncu je predstavljen še eden od izdelkov, s katerim lahko izvajamo avtomatske teste, sledi pa še praktični prikaz opisanega ob razvoju spletne strani www.businessoffashion.com, od koder so zajeti praktični primeri. When ordering a web application or a web page, the speed and of delivery and the price are among the most important factors along with the expected quality of the finished product. To ensure a high quality, testing needs to be included in the process of development and before delivering the product to the client. This represents a substantial investment that some clients are not prepared to pay. On the other hand, some are convinced that automatic tests are the most time and cost effective way of testing and that this kind of testing can cover all aspects of the product and that only constant running of automatic tests can quickly discover the bugs in the product. This thesis will first explore an agile way of developing the application and then the different methods of testing. It also presents the historic development of automatic tests and the meaningfulness of including automatic tests in the process. We realise that the automatic test alone do not ensure the highest quality and that most cases also have to include manual testing. It explores the differences between manual and automatic testing and presents the options of best combining the two options. At the end, a product used for automatic tests is presented, followed by a practical presentation of web application development of www.businessoffashion.com where the key examples are taken from.