Uporaba nalog s tekmovanja Bober za poučevanje računalništva v osnovni šoli - Bevčič, Mateja (2015)
Računalništvo ima v današnjem času pomembno vlogo, saj si sveta brez računalnikov praktično ne moremo več predstavljati. V osnovni šoli se računalništvo kot predmet počasi uvaja tudi v drugem triletju. Pomembno se mi zdi, da učencev ne učimo le uporabe računalnika in njegovih programov, temveč jim predstavimo tudi samo delovanje računalnika. V svojem diplomskem delu sem tako pripravila primera dveh učnih ur na temo dvojiški številski sistem in sklad. Pri tem sem uporabila naloge s tekmovanja Bober to je mednarodno tekmovanje, ki tekmovalce seznanja z različnimi računalniškimi koncepti in postopki. Pri urah se prepletata konstruktivistično in problemsko učenje, saj učenci skozi reševanje nalog s tekmovanja Bober sami gradijo svoje znanje ter razvijajo različne strategije in postopke reševanja. Naloge so zanimive in privlačne, kar učence nedvomno motivira za reševanje in hkrati naredi učno uro bolj pestro in razgibano. Večina nalog, ki sem jih uporabila v pripravah, je bila v preteklih letih na tekmovanju Bober, dve pa sem sestavila tudi sama. Computer science plays an important role in our society, as we almost cannot imagine a world without computers anymore. Computer science classes have slowly been introduced into the second triennium of primary school. I think it is important that we teach pupils not only how to use computers and programs but also how the computer works. In my diploma thesis I demonstrate two example lessons on binary system and stack data structure. The lessons are based on tasks from Bebras contest, an International Contest on Informatics and Computer Fluency. In these lessons the constructivist and problem-based learning are interlaced, helping pupils build their knowledge and develop different strategies and processes to solve a task. The tasks are interesting and compelling which undoubtedly motivates pupils to solve them as well as makes the lessons more engaging and running smoothly. Most of the tasks have been taken from previous Bebras contests, however, I created a few tasks myself.