Analiza vpliva debeline toplotne izolacije na porabo energije za ogrevanje v odvisnosti od lokacije in oblike objekta - Jerman, Anže (A. Jerman, 2015)
Diplomska naloga zajema primerjalno analizo materialov toplotne izolacije, konstrukcijskih sklopov ter oblik in lokacij stavb. Ti parametri vplivajo na porabljeno toplotno energijo in s tem posledično na samo energijsko bilanco stavb. V nalogi smo izbrali tri najbolj pogosto uporabljene izolacijske materiale, ki smo jih aplicirali na vnaprej določene stavbe. Te so za potrebe analize različnih oblik in glede na temperaturni primanjkljaj locirane na različnih koncih Slovenije. Ugotovili smo, da poleg debeline toplotne izolacije na porabo toplote za ogrevanje močno vplivajo še oblika stavbe, lokacija, kjer se stavba nahaja, in nameščenost transparentnih konstrukcijskih sklopov na sami stavbi. Če so ti transparentni deli stavbnega ovoja vgrajeni na ustrezni strani stavbe, lahko bistveno pripomorejo k zmanjšanju potrebne toplote za ogrevanje, še posebej pa se to pozna pri stavbah s pomanjkljivo toplotno zaščito. The thesis includes a comparative analysis of thermal insulation materials, construction complexes, shapes and locations of buildings. These parameters affect the consumed heat and energy balance of buildings. We have selected three most commonly used insulation materials which were applied to a predetermined buildings. For the purpose of analysis the buildings are various shapes and depending on the temperature deficit located in different parts of Slovenia. Beside thickness of thermal insulation, the shape of the building, location, and seated transparent structural complexes in single building greatly affect energy consumption for heating. If the transparent parts of external envelope are installed on the appropriate side of the building, they can significantly reduce the need for heating, especially in buildings with poor thermal insulation.