Priporočilni modul za knjižnico - Grlica, Andrej (A. Grlica, 2015)
V diplomskem delu je predstavljen priporočilni modul, ki se vgradi v že obstoječo knjižnico. Ideja o potrebi priporočilnega modula se je rodila v Slovenskem kulturnem društvu »Bazovica« z željo, da z uvedbo priporočil izboljšajo število izposoj in število obiskov članov znotraj knjižnice. V knjižnici si lahko člani poleg knjig izposodijo periodične tiske in različne medije, kot so npr. CD, DVD. Odločitveni modul članu priporoča knjigo, periodiko ali medij glede na njegovo zgodovino izposojanja in brskanja. Za priporočilo priporočilni modul uporablja metode primerjanja s podobnim članom in iskanje največkrat izposojenega medija v sorazmerju z oceno izdelka. Končna priporočila, ki jih izdela priporočilni modul, so prikazana na spletni strani znotraj aplikacije »knjižnica«. Priporočilo se izdela za vsakega obiskovalca posebej in prikaže na zasebni spletni strani. Ker knjižnica deluje na podatkovni bazi Oracle v spletnem orodju APEX, smo za dosego cilja tudi sami uporabili enako tehnologijo in razvojno orodje. Thesis describes a decision-making module which is embedded into an already existing online library. The idea was born in the Cultural and Educational Society “Slovenski dom Bazovica” in Rijeka, Croatia with a wish to introduce the recommendations in order to improve the number of borrowings and the number of members' visits within the library. Besides books, the members can also borrow periodicals and other media such as CDs and DVDs. The decision-making module recommends books, periodicals and some other media according to member's history of borrowings and browsing. In order to give the best recommendation, the module uses methods of comparison with similar members and methods of searching the most borrowed media in proportion with the evaluation of the product. The final recommendation done by the decision-making module is shown on the web page in the application library. The recommendations are done for each member individually and are shown on the separate web page. Due to the fact that the library works on a database Oracle in the web development tool APEX, we have also used the same technology and the same web development tool.